De Jong zet KNVB op scherp met pleidooi: 'Dat kun je niet wéér zeggen'

De Jong zet KNVB op scherp met pleidooi: 'Dat kun je niet wéér zeggen'

Gepubliceerd: vrijdag 7 augustus 2020 om 06:45vr 07-08-2020 om 06:45

Het was volgens Henk de Jong 'de grootste schande uit de Nederlandse sport ooit', het besluit van de KNVB om Keuken Kampioen Divisie-koploper SC Cambuur niét te laten promoveren. Spijt van die fel bekritiseerde uitspraak heeft de trainer niet.

"Nee. Ik neem er geen woord van terug", reageert De Jong in een interview met het Algemeen Dagblad. "Ik vind nog steeds dat Cambuur nu in de Eredivisie had horen te spelen. Het is alleen niet iets waar ik invloed op heb. Wat ik wél hoop is dat de KNVB ervan geleerd heeft. Dat ze in de toekomst anders met dit soort problematiek omgaan. In het belang van het gehele voetbal."

En dat is volgens de Cambuur-trainer 'heel simpel'. "Het is niet ondenkbaar dat komend seizoen opnieuw niet uitgespeeld kan worden vanwege corona. Ik denk dat je als KNVB dan niet opnieuw kunt zeggen van: Weet je wat, we verklaren de boel weer ongeldig. Dat zou funest zijn voor de bedrijfstak. Denk je dat sponsors, die het financieel vaak al moeilijk hebben, opnieuw investeren in een club die twee jaar lang feitelijk nergens voor speelde? Dat supporters massaal seizoenkaarten blijven kopen? Nóg een seizoen zonder eindstanden in ere- en eerste divisie en het voetbal is failliet."

De Jong hoopt vast te leggen dat een competitie die voor 75 procent is gespeeld, 'maatgevend' is. "De competities móeten straks een eindstand kennen, ook wanneer een competitie niet is uitgespeeld. Dan geef je sponsors en supporters in elk geval het gevoel dat ze niet voor niets zoveel geld in hun club staken", zegt hij. "Je kunt niet wéér zeggen: Dank voor jullie support, maar ook nu is het allemaal voor niets geweest. Dat moeten we, voordat de eerste competitiewedstrijden worden gespeeld, echt met elkaar hebben geregeld. Dan voorkom je gedonder achteraf."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Heeft De Jong gelijk?

(1344 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws