'IJskoude' Memphis gaat de wereld over: 'Is een Franse club nog nooit gelukt!'

'IJskoude' Memphis gaat de wereld over: 'Is een Franse club nog nooit gelukt!'

Gepubliceerd: zaterdag 8 augustus 2020 om 12:00za 08-08-2020 om 12:00

Laatste update: zaterdag 8 augustus 2020 om 12:19za 08-08-2020 om 12:19

Memphis Depay krijgt volop complimenten van de Franse media, nadat hij Olympique Lyon vrijdag met een gedurfde panenka op voorsprong zette tegen Juventus. Zijn treffer bleek uiteindelijk genoeg voor het behalen van de kwartfinales van de Champions League. De Franse kranten lichten de actie van Memphis uitgebreid uit.

Na elf minuten spelen kreeg Lyon een strafschop na een vermeende overtreding van Federico Bernardeschi op Houssem Aouar. Memphis ging achter de bal staan en durfde het ook nog aan om de bal met een panenka binnen te werken. Het juichen was net zo koelbloedig. Juventus scoorde daarna nog twee keer, maar dat was niet genoeg voor de ommekeer.

'Een historische kwalificatie', noemt L'Equipe het. 'De prestatie werd vooral mogelijk gemaakt door de zelfopoffering van de spelers. Ze legden 113 kilometer af terwijl ze de afgelopen maanden maar één competitieve wedstrijd gespeeld hebben. Memphis zette Lyon met een knappe panenka op het goede spoor.'

Memphis raakte vorig jaar december zwaargeblesseerd. Het is knap dat het hem gelukt is op tijd te herstellen voor de overige Champions League-wedstrijden. 'De teruggekeerde Memphis, die eigenlijk niet had kunnen spelen in de achtste finales, maakte van de gelegenheid gebruik om zijn zesde goal in zes wedstrijden te maken in dit Champions League-seizoen', aldus Le Parisien.

'Lyon lag gevouwen, maar brak niet', schrijft Le Figaro. 'Nadat de ploeg onder druk kwam te staan, werd er geprofiteerd van een gegeven strafschop na een (onduidelijke) overtreding van Bernardeschi op Aouar. Memphis transformeerde met een gedurfde panenka.' Vlak voor rust was Memphis juist de gebeten hond. 'In de 42e minuut kreeg Memphis de bal op de hand. Een zeer twijfelachtige penalty, maar de bal ging wel op de stip. Cristiano Ronaldo profiteerde.'

France Football noemt Memphis een ijskonijn. Lyon had het zwaar tegen Juventus, 'maar de openingsgoal van Memphis was genoeg voor de blijdschap van de ploeg van Garcia, die het nu opneemt tegen Manchester City!. (...) De penalty van Memphis was net zo koud als briljant. Hij dwong Juventus om drie keer te scoren.' Het Franse tijdschrift geeft Memphis een zes voor zijn optreden tegen Juventus.

'Met slechts één wedstrijd in de benen en de teleurstelling van de verloren bekerfinale in het achterhoofd, moest er in de Champions League worden gespeeld tegen een tegenstander die de competitie gewoon heeft afgemaakt en kampioen werd. Memphis Depay en Houssem Aouar namen Lyon bij de hand', schrijft Le Monde.

La Depeche heeft het niet over de actie van Memphis, maar besteedt vooral aandacht aan de historische uitschakeling van Juventus. 'Een prestatie van jewelste! Juventus is nog nooit eerder uitgeschakeld door een Franse club. Olympique Lyon werd volledig weggespeeld en zag Cristiano Ronaldo twee keer scoren, maar de mannen van Rudi Garcia's hadden aan een penalty genoeg om De Oude Dame uit te schakelen en zich te plaatsen voor de Final 8 van de Champions League.' 

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws