AZ beëindigt doelpuntendroogte na 343 minuten: pareltjes van rechts- én linksback

08-08-2020 17:23 Laatste update: 17:24
77

AZ heeft tegen het Franse Lille OSC voorzichtig vertrouwen getankt voor de Champions League-voorrondes. De ploeg van trainer Arne Slot was met drie nederlagen op rij aan de voorbereiding begonnen, maar speelde zaterdagmiddag gelijk tegen de ploeg van Sven Botman: backs Yukinari Sugawara en Thomas Ouwejan onderscheidden zich bovendien met twee schitterende goals.

AZ moet het al langere tijd zonder smaakmaker Calvin Stengs stellen en kon zaterdag ook geen beroep doen op Marco Bizot: de doelman was ziek en werd vervangen door Hobie Verhulst. Myron Boadu kampte ook met blessureleed, maar kon zijn rentree maken.

De nummer twee van Nederland en de nummer vier van Frankrijk hielden elkaar lange tijd in belang. Oussama Idrissi kreeg voor rust de grootste kans namens de thuisploeg, maar kwam niet voorbij keeper Mike Maignan. Aan de andere kant moest Verhulst in actie komen na een vrije trap van Burak Yilmaz. Na een uur spelen met de ban gebroken door Lille. Rechtsback Jérémy Pied stoomde op, schoot vanuit de tweede lijn in en vond de verre hoek: 0-1.

De middag van de backs
AZ kwam voor de vierde keer op rij met 0-1 achter, maar kon ditmaal wél iets doen aan de achterstand. Rechtsback Sugawara volgde het voorbeeld van zijn collega Pied: de Japanner probeerde het van grote afstand en zijn machtige pegel eindigde in de kruising. Vijf minuten voor tijd kwam AZ zelfs op voorsprong en het was opnieuw een vleugelverdediger die op fraaie wijze scoorde. Ouwejan nam een vrije trap van ruim twintig meter voor zijn rekening en liet Maignan kansloos: 2-1.

Dankzij de schitterende goals van Sugawara en Ouwejan kon AZ de eerste oefenzege van het seizoen bijschrijven. Maandag horen de Alkmaarders wie ze eind augustus in de voorronde van de Champions League treffen. Op zaterdag 15 augustus volgt nog een oefenduel met een andere Ligue 1-ploeg: AS Monaco.