Ajax boekt ruime oefenoverwinning, Antony eist de hoofdrol op

Ajax boekt ruime oefenoverwinning, Antony eist de hoofdrol op

08-08-2020 20:39 Laatste update: 20:46
156

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen met ruime cijfers gewonnen van RKC Waalwijk, dat ook voor het eerst een oefenduel afwerkte. In de Johan Cruijff Arena werd het 6-1 en Antony was een van de doelpuntenmakers. Hij scoorde twee keer.

RKC-trainer Fred Grim was er niet bepaald blij mee dat zijn ploeg in de eerste oefenwedstrijd meteen tegen Ajax moest spelen. Hij noemde het 'fysiologisch niet verantwoord', omdat RKC slechts zeven keer getraind had. Bij Ajax maakte Maarten Stekelenburg na negen jaar zijn officieuze rentree. Topaankoop Antony begon op de bank, net als Donny van de Beek en Nicolas Tagliafico. André Onana en Sergiño Dest ontbraken vanwege blessures.

De wedstrijd in de Johan Cruijff Arena, die zonder publiek werd gespeeld, werd gedomineerd door Ajax. De eerste kans was dan ook voor de Amsterdammers. Perr Schuurs speelde Dusan Tadic goed in, maar die sprong slordig om met de mogelijkheid. Even later schoot Zakaria Labyad op de paal. Het eerste doelpunt liet niet lang op zich wachten en werd gemaakt door Lassina Traoré, die op aangeven van Quincy Promes van dichtbij binnentikte. 

Omdat het tempo bij vlagen laag lag, het warm was en omdat beide ploegen geen wedstrijdritme hebben, had de wedstrijd in Amsterdam veel weg van een potje zomeravondvoetbal. Ajax hoefde weinig moeite te doen om RKC met de rug tegen de muur te zetten. De ploeg uit Waalwijk wist vrijwel niets te creëren.

Zowel Ajax als RKC startte de tweede helft met een volledig nieuwe basiself. Bij Ajax bleef alleen Stekelenburg staan. Hij zag hoe Klaas-Jan Huntelaar er kort na de onderbreking 2-0 van maakte. De assist was van Jurgen Ekkelenkamp, die zelf voor 3-0 tekende.

De 4-0 van Antony was het hoogtepunt van de tweede helft. De Braziliaan, die Ajax minstens 15,75 miljoen euro gekost heeft, verschalkte invaldoelman Kostas Lamprou met een schot door zijn benen. Het tempo ging na de 4-0 wat liggen. Ajax probeerde wel naar voren te gaan, maar kreeg vanwege het lage tempo nog maar weinig voor elkaar. RKC kon niets anders doen dan tegenhouden en was geen partij voor Ajax.

Toch mocht de ploeg van Grim nog een keer juichen. Teun van Grunsven profiteerde een kwartier voor tijd van een inschattingsfout van Stekelenburg en kopte de 4-1 binnen, maar die goal was puur voor de statistieken. Op aangeven van Tagliafico maakte Antony vlak voor tijd zijn tweede treffer van de avond, waardoor hij de hoofdrol opeiste. Ook Huntelaar pikte nog een goal mee.

Het is voor beide ploegen zaak om komende weken ritme op te bouwen. Ajax speelt aankomende donderdag voor 4000 fans tegen FC Utrecht, RKC treft een dag later Almere City.