Uitdager van Praagse elite, Alkmaarse flop van 1,5 miljoen: dit kan AZ verwachten

Uitdager van Praagse elite, Alkmaarse flop van 1,5 miljoen: dit kan AZ verwachten

10-08-2020 14:20
104

De Champions League-loting is verricht en AZ weet waar het aan toe is. De Alkmaarders beginnen hun Europese avontuur in de laatste week van augustus met een thuiswedstrijd – onder voorbehoud – tegen Viktoria Plzen. Tijd voor een nadere kennismaking met de Tsjechen: VoetbalPrimeur ontleedt de eerste opponent van AZ.

AZ is er op het eerste oog goed vanaf gekomen: niet het roemruchte Besiktas of het gevaarlijke Rapid Wien – in 2015 nog te sterk voor Ajax – maar het minder aansprekende Viktoria Plzen is uit de koker gekomen. De Tsjechen zijn echter – cliché, chiché – een niet te onderschatten tegenstander, hebben ze in eigen land bewezen. De Praagse elite heeft er namelijk een geduchte concurrent bij gekregen.

Viktoria Plzen pakte in 2011 zijn eerste landstitel en staat inmiddels al op vijf. Hiermee is het de meest succesvolle club na Sparta Praag (elf keer kampioen) en Slavia Praag (zes maal de beste) sinds het onafhankelijke Tsjechië een eigen voetbalcompetitie kreeg. Viktoria is sinds 2013 telkens eerste óf tweede geworden in de eigen competitie. De stad Plzen is wereldwijd op de kaart gezet door zijn Pilsner Urquell, maar herbergt ook een geduchte voetbalclub.

Sterspeler
AZ zal in ieder geval één bekende naam tegenkomen. Ondrej Mihálik stond tussen 2018 en 2020 in Alkmaar onder contract, al bleef het mede door blessureleed tot drie wedstrijden in de Alkmaarse hoofdmacht en 23 optredens namens Jong AZ. De ooit voor anderhalf miljoen euro gehaalde spits werd in '19/'20 al verhuurd aan Viktoria Plzen en op 26 juni definitief overgenomen. Mihálik zal ongetwijfeld extra gemotiveerd zijn in Alkmaar. En misschien kent de diehard Eredivisie-volger Jean-David Beauguel nog? De Fransman liep in het seizoen '13/'14 rond bij RKC Waalwijk en maakt sindsdien carrière in Tsjechië. Vorig seizoen scoorde hij zes keer in zeventien competitiewedstrijden.

Verder herbergt de selectie weinig aansprekende namen, al verdient de 36-jarige David Limbersky zeker een eervolle vermelding. De veertigvoudig Tsjechisch international debuteerde in 2003 (!) voor Viktoria Plzen en keerde in 2008 terug, na uitstapjes bij Modena, Tottenham Hotspur en Sparta Praag. Limbersky had toen dus al een avontuurlijke carrière achter de rug, maar het mooiste moest nog komen voor de verdediger: als alles meezit, kan de cultuurbewaker dit seizoen de magische grens van vijfhonderd wedstrijden slechten.

Nieuwe spelers
De transfergekte is ook in Plzen voorlopig beperkt gebleven: Mihálik en Adriel Ba Loua zijn de topaankopen tot dusver. De 24-jarige aanvaller uit Ivoorkust speelde afgelopen seizoen voor laagvlieger MFK Karviná, maar onderscheidde zich met tien assists in de competitie en de play-offs: Viktoria Plzen besloot Ba Loua voor ruim acht ton over te nemen. Verder kwamen drie transfervrije spelers de gelederen versterken: linksback Matej Hybs (Slovan Liberec), middenvelder Miroslav Kácer en centrale verdediger Filip Kasa (beiden MSK Zilina).

Vertrokken spelers
De kern van de selectie is bovendien intact gebleven, noemenswaardige uitgaande transfers zijn er nauwelijks geweest. Viktoria Plzen raakte 29-voudig Tsjechisch international Roman Hubník weliswaar kwijt aan Sigma Olomouc, maar de 36-jarige verdediger was toch al op het tweede plan beland.

Laatste opstelling (SCR Altach-Viktoria Plzen, 0-1, zaterdag 7 augustus)
Hruska; Rezník, Pernica, Brabec, Kovarík; Alvir, Kalvach, Cermák; Kayamba, Chorý, Mihálik

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
De afgelopen jaren is het dus altijd een eerste óf een tweede plaats voor Viktoria Plzen: vorig seizoen werd het een tweede plek. Men bouwde vanaf begin december aan een indrukwekkende ongeslagen serie en sloot de reguliere competitie af met zes punten achterstand op Slavia Praag. Datzelfde Slavia Praag diende Viktoria Plzen op 24 juni weer eens een nederlaag toe en werd uiteindelijk glansrijk kampioen.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
Het scheelde maar een haartje of AZ had de Tsjechen vorig seizoen al getroffen. Viktoria Plzen en Royal Antwerp FC hadden op 15 augustus 2019 een verlenging nodig: de Belgen verloren met 2-1, maar hadden daar genoeg aan en troffen AZ in de daaropvolgende Europa League-voorronde. Ook toen moest er verlengd worden, weten we inmiddels.

Verder hebben de Tsjechen een uitstekend track record in Europa. Sinds 2011 waren ze drie keer in de Champions League-groepsfase te bewonderen en werd er drie keer in de Europa League overwinterd. RTL besloot in 2018 zelfs om de ontmoeting met Sporting Portugal live uit te zenden, al waren analisten Johan Derksen en René van der Gijp niet bepaald onder de indruk...

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)