'Werkgroep negeert wens AZ: doelsaldo blijft bepalend bij onvoltooid seizoen'

'Werkgroep negeert wens AZ: doelsaldo blijft bepalend bij onvoltooid seizoen'

Gepubliceerd: zaterdag 15 augustus 2020 om 08:40za 15-08-2020 om 08:40

Mocht het coronavirus of een andere pandemie straks weer roet in het eten gooien in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, dan kan de KNVB zich beroepen op nieuwe afspraken. Een werkgroep heeft drie modellen voorgesteld, meldt het Algemeen Dagblad.

Alleen als ten minste 85 procent van een seizoen is gespeeld, wordt er officieel een kampioen aangewezen en zijn er clubs die promoveren en degraderen. In de Eredivisie moeten daarvoor minimaal 29 duels zijn gespeeld, in de Eerste Divisie 33.

Mocht de Eredivisie al tussen speelronde 1 tot en met 17 worden beëindigd, dan wordt het seizoen als niet gespeeld beschouwd. In dat geval starten alle clubs het nieuwe seizoen weer op hetzelfde niveau. Voor de verdeling van de Europese tickets wordt dan teruggegrepen naar de ranglijst van de laatste competitie die wel is voltooid, schrijft het AD.

Als de clubs het seizoen niet kunnen afmaken tussen speelronde 18 en 28, dan is het voorstel om de stand van dat moment als uitgangspunt te nemen. Er zal echter geen kampioen worden uitgeroepen en degradatie/promotie worden toegepast, behalve als er al een formele kampioen is of wanneer een club al officieel is gedegradeerd of gepromoveerd. In dat model kan de competitie het jaar erop dus uit een oneven aantal teams bestaan.

De werkgroep stelt voor dat het doelsaldo leidend blijft als clubs op de ranglijst gelijk staan. Dat zorgde het afgelopen seizoen voor veel discussie. Ajax kreeg op basis van het doelsaldo het beste Champions League-ticket, maar AZ meende daar op basis van het onderling resultaat recht op te hebben.

Ook over een ander twistpunt is een oordeel geveld. Mochten niet alle clubs al evenveel duels hebben gespeeld, zoals Willem II en FC Utrecht het voorbije seizoen, dan geldt het gemiddeld aantal punten per wedstrijd als richtlijn.

De KNVB wil de regels voor de start van het nieuwe seizoen doorvoeren. Daarvoor is wel een meerderheid onder de clubs nodig.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws