Zes conclusies: Unnerstall geen 'Schmidt-keeper', Mauro maakt indruk bij PSV

Zes conclusies: Unnerstall geen 'Schmidt-keeper', Mauro maakt indruk bij PSV

Gepubliceerd: zaterdag 15 augustus 2020 om 21:00za 15-08-2020 om 21:00

Laatste update: zaterdag 15 augustus 2020 om 21:10za 15-08-2020 om 21:10

De eerste echte test voor PSV, na de gewonnen oefenwedstrijden tegen SC Verl en KFC Uerdingen 05, is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Tegen Vitesse werd de hand van nieuwe trainer Roger Schmidt zichtbaar en het Mauro Júnior-experiment op de linksback-positie bleek een succes. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Moeite met gegenpressing-stijl Schmidt
De hand van de nieuwe PSV-trainer Schmidt wordt langzaamaan zichtbaar in Eindhoven, maar het oogt allemaal nog wat onwennig. Het systeem vergt natuurlijk een flinke omschakeling voor de PSV-spelers ten opzichte van vorig seizoen. Een van de weinige spelers die nu al lijkt te floreren onder de nieuwe speelwijze is Pablo Rosario, die na balverlies meteen het gaspedaal indrukt. De rest van de PSV-spelers zal het voorbeeld van de middenvelder moeten volgen.

Unnerstall geen 'Schmidt-keeper'
De totaal andere speelwijze onder Schmidt heeft ook gevolgen voor de situatie onder de lat bij PSV. Lars Unnerstall was vorig seizoen de nummer één, maar Schmidt wil een meevoetballende keeper in het doel hebben staan. Ook vandaag werd weer duidelijk dat dit niet het sterkste punt is van de Duitse goalie: zo kwam hij in de eerste helft goed weg nadat hij ver buiten zijn strafschopgebied de bal verloor aan Vitesse-spits Oussama Darfalou. PSV-aanvoerder Denzel Dumfries redde zijn keeper.

Werk aan de winkel in PSV-defensie
PSV startte zaterdag met Jordan Teze en Olivier Boscagli centraal achterin, maar indruk wisten beide spelers niet te maken. Bij het kopdoelpunt van Danilho Doekhi liet Boscagli zich kinderlijk eenvoudig aftroeven in de lucht en ook Teze heeft zijn lengte niet meezitten. Baumgartl maakte in de tweede helft wel een redelijke indruk, maar alsnog is het zaak voor PSV om versterking te halen centraal achterin: het liefst een speler die ook in de lucht zijn mannetje staat.

Het ontbrak PSV tegen Vitesse sowieso aan lengte. De spelers van de club uit Eindhoven waren vergeleken met die van Vitesse relatief klein. De ploeg uit Arnhem troefde de formatie van Schmidt meerdere malen af. 

Geslaagd experiment met Mauro Júnior
De Braziliaan, vorig jaar nog uitgeleend aan Heracles Almelo, begon tegen Vitesse als linksback en stelde eigenlijk geen moment teleur. Hij zorgt voor voetbal in de achterhoede van PSV, tot genoegen van Schmidt, die graag ziet dat zijn backs goed mee kunnen voetballen. Aanvallend liet hij zich ook een aantal keer zien, verdedigend hield Júnior zich ook prima staande.

Leider Dumfries staat op
PSV had het bij vlagen lastig met een prima spelend Vitesse, maar aanvoerder Denzel Dumfries nam zijn medespelers waar nodig bij de hand. De rechtsback werkte als vanouds hard, coachte zijn teamgenoten en was ook in aanvallend opzicht vaak op de helft van Vitesse te vinden. Dumfries nam zijn medespelers op sleeptouw en zal ook volgend seizoen waarschijnlijk weer een van de uitblinkers worden in het Philips Stadion.

Malen nog onwennig
Donyell Malen maakte voor het eerst sinds lange tijd weer minuten in het shirt van PSV, hij speelde dertig minuten. De aanvaller liep vorig jaar december een zware knieblessure op en liet tegen Vitesse bij vlagen zien dreigend te zijn, maar soepel liep het nog niet. Ook niet zo gek, wanneer je zo'n acht maanden geen enkele wedstrijd meer hebt gevoetbald. Hopelijk keert het gevoel bij Malen binnen een aantal weken terug, want de ploeg uit Eindhoven heeft de aanvalsleider hard nodig in de jacht op de Eredivisie-titel komend seizoen.

(Gijs Groeneveld / VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws