Gudde overtuigd: Dan was Koeman nu nog bondscoach geweest

Gudde overtuigd: "Dan was Koeman nu nog bondscoach geweest"

19-08-2020 13:24 Laatste update: 13:31
35

Ronald Koeman was nu nog bondscoach van Oranje geweest als FC Barcelona niet met 8-2 verloren had van Bayern München. Dat denkt KNVB-directeur Eric Gudde.

Maandagochtend, ruim tachtig uur na de vernedering van Barcelona, kreeg Gudde echter het gevreesde telefoontje van Koeman. "Ronald zei me letterlijk: ik ga niet drie keer nee zeggen tegen Barcelona", aldus Gudde in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik ben de afgelopen jaren nooit nerveus geweest van berichten dat Barcelona Koeman wilde. We hadden de afspraak dat we het EK 2020 zouden gaan halen met elkaar. Wel dacht ik in coronatijd wel eens: bondscoaches van nationale teams in het algemeen, het is wel pittig voor ze wat er nu allemaal wegvalt. Maanden zonder interlands, een EK verplaatst."

Vóór vrijdagavond had Gudde echter geen aanleiding om te denken dat Koeman niet met Oranje het EK 2021 zou afwerken. "Vorige week dinsdag zaten we nog met elkaar. En ook toen niet één signaal dat er iets kon gaan veranderen. Ik ben ook overtuigd: als het niet 8-2 voor Bayern was geworden, maar Barcelona had met 1-0 gewonnen door een niet waargenomen buitenspelgoal, dan was Koeman nu nog bondscoach geweest. Waarmee ik niet zeg dat we dan niet volgende week in deze situatie hadden gezeten, want de clausule-Barcelona was er", aldus Gudde.

Koeman tekende woensdag zijn contract bij FC Barcelona. Dwight Lodeweges neemt voorlopig de taken van de vertrokken bondscoach bij het Nederlands elftal over.