Luuk de Jong bezorgt Sevilla de Europa League in spectaculaire finale

21-08-2020 22:52
131

Dankzij twee goals van Luuk de Jong heeft Sevilla het seizoen afgesloten met het winnen van de Europa League. De Nederlander was dé held in een spectaculaire finale tegen Internazionale: 3-2.

Dankzij De Jong mocht Sevilla zich opmaken voor de finale tegen Inter, de spits maakte afgelopen zondag tegen Manchester United de winnende goal in de halve eindstrijd. Dat deed hij nadat hij in de tweede helft was ingevallen, vrijdag werd De Jong beloond met een basisplaats.

De wedstrijd barstte vrijwel meteen uit zijn voegen. Scheidsrechter Danny Makkelie zag na twee minuten geen andere mogelijkheid dan het geven van een strafschop aan Inter, nadat Diego Carlos Romelu Lukaku onderuit trok. Een terecht gegeven strafschop werd door de Belg zelf binnengeschoten: 0-1.

Het duurde niet heel lang voor De Jong voor het eerst van zich liet spreken. Hij kopte na een voorzet vanaf rechts van Jesus Navas knap de gelijkmaker binnen, op dat moment waren er slechts twaalf minuten gespeeld. Kort na de 1-1 van De Jong stonden alle spotlights weer op Makkelie, die Inter géén strafschop gaf na een handsbal van Carlos, die vanwege zijn overtreding op Lukaku al geel gekregen had. Zijn besluit wekte woede bij Inter en trainer Antonio Conte kreeg geel vanwege aanmerkingen op de leiding.

Makkelie, die de hele wedstrijd keurig floot, zag De Jong na ruim een half uur opnieuw toeslaan. Wederom deed de spits dat met het hoofd. Een vrije trap van Ever Banega werd over doelman Samir Handanovic gekopt en daarmee maakte De Jong zich onsterfelijk in Sevilla. Hij vestigde ook nog eens een bijzonder record: nog nooit scoorde een speler twee keer met het hoofd in een Europa League-finale. Daarnaast is hij de eerste Nederlandse speler die in een Europa League-finale scoort sinds Pierre van Hooijdonk in 2002. Lang kon De Jong niet van zijn heldenstatus genieten, want twee minuten later lag de bal alweer in het andere doel. Diego Godín maakte gelijk en deed dat eveneens met het hoofd.

De tweede helft kreeg qua amusement een veel lager cijfer dan de eerste. Echt grote kansen bleven uit, tot Lukaku na ruim een uur dé kans op 2-3 liet liggen. Doelman Bono maakte een één-op-één met de Belgische spits onschadelijk. Een kwartier voor tijd kwam Sevilla toch weer op voorsprong. Carlos, die in de eerste helft flirtte met rood, verraste alles en iedereen met een briljante omhaal, waar Handanovic geen antwoord op had.

Vanaf dat moment was het overleven geblazen voor Sevilla, dat met Nemanja Gudelj en Youssef En Nesyri (voor De Jong) voor wat frisheid zorgde. Inter was niet meer in staat om een verlenging af te dwingen, al waren de Italianen nog heel dichtbij. Sevilla-verdediger Jules Koundé haalde de bal in de blessuretijd van de lijn.

Sevilla sluit een sterk seizoen op passende wijze af. De ploeg eindigde in de Primera Division knap op de vierde plaats.