Zeven conclusies: Traoré niet klaar voor Ajax 1, Van de Beek belangrijkste schakel

22-08-2020 17:53
161

Ook de wedstrijd tegen Red Bull Salzburg leverde weer genoeg positieve punten op voor een prima voetballend Ajax. De Amsterdammers maakten indruk - op een fout van doelman Maarten Stekelenburg na - en gingen met een 1-4 overwinning aan de haal. VoetbalPrimeur zet zes conclusies op een rij.

Flitsende start Ajax
De Ajax-spelers hadden niet lang nodig om Salzburg met de rug tegen de muur te zetten. Er waren nog geen zestig seconden gespeeld of de Amsterdammers hadden al twee serieuze kansen gecreëerd. Het eerste gevaar was van Promes, daarna pegelde Labyad de bal op de lat.

Gravenberch beloonde Ajax alsnog na ongeveer negentig seconden spelen: de middenvelder jaagde de bal achter Salzburg-keeper Stankovic, nadat een poging van Labyad achter het standbeen langs bij hem voor de voeten viel. De concentratie was meteen goed bij de mannen van trainer Ten Hag en met een beetje geluk had het na twee minuten spelen al 0-2 gestaan: Promes verzuimde de score te verdubbelen. De Ajax-trainer kan tevreden terugkijken op de eerste minuten van het duel.

Weifelend optreden Stekelenburg
Totaal onnodig gaf Ajax de voorsprong in de openingsfase van de wedstrijd echter weer weg. Stekelenburg, die het onder de lat mocht proberen, kwam weifelend uit zijn doel en was te laat in het duel met Sekou Koita. De bal ging op de stip en diezelfde Koita liet Stekelenburg vervolgens kansloos. Een extra puntje in de mindering voor de Ajax-aanwinst in de strijd met de onbetwiste nummer één onder de lat Onana.

De sluitpost herstelde zich in de tweede echter helft prima, door een schot van Koita knap met zijn been uit het doel te houden. Ongeveer tien minuten voor tijd redde Stekelenburg knap op een schot van Daka.

Centrale duo Ajax maakt uitstekende indruk
Schuurs en Blind kregen vorig seizoen regelmatig kritiek te verduren, maar tegen Salzburg lieten beide verdedigers zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Blind was een baken van rust, waar Schuurs zich aan op kon trekken. Dat deed de jonge verdediger ook: hij maakte een aantal prima onderscheppingen, gooide er een aantal prima tackles uit en liet ook in aanvallend opzicht zijn meerwaarde blijken. Bijna alle passes van Schuurs bereikten hun doel.

Gevaar vanaf de flanken
Het aanvalsspel van Ajax was bij vlagen flitsend en dat was grotendeels te danken aan vleugelaanvallers Tadic en Antony. De ervaren Serviër draaide voormalig Ajax-speler Kristensen een aantal keer dol en leverde een paar dreigende voorzetten af. Een van die voorzetten belandde voor de voeten van Antony, die deze geweldig aannam met links en met een snelle voetbeweging snoeihard achter Salzburg-keeper Stankovic schoot. In aanloop naar het nieuwe Eredivisie-seizoen ziet het er veelbelovend uit bij Ajax.

Rensch grijpt zijn kans
De jongeling kreeg in de tweede helft de kans van Ten Hag en pakte deze met beide handen aan. Speelde prima mee in het snelle combinatievoetbal van de Amsterdamse club en schoot met nog ongeveer tien minuten te spelen de laatste treffer voor Ajax tegen de touwen. Vond in eerste instantie nog Stankovic op zijn pad, maar hield vervolgens het overzicht en krulde de bal bekeken achter de kansloze Salzburg-doelman. Een prima doelpunt van Rensch.

Van de Beek toont klasse in tweede helft
Van de Beek begon tegen Salzburg op de bank, maar mocht na rust zijn opwachting maken. De middenvelder toonde meteen zijn klasse: hij vond voortdurend de vrije ruimte in de Salzburg-defensie en beloonde zichzelf met een prachtig doelpunt. Het verschil tussen een Ajax met of zonder Van de Beek werd vandaag weer duidelijk zichtbaar: met de man uit Nijkerkerveen binnen de lijnen combineert de ploeg een stuk makkelijker.

Traoré nog niet klaar voor Ajax 1
Tegen Wolfsberger stond Traoré nog aan de basis van de treffer van Gravenberch, maar de scherpte voor het doel ontbreekt nog wel bij de man uit Burkina Faso. Tegen Wolfsberger miste hij al een aantal kansen en ook tegen Salzburg wist hij het net niet te vinden, terwijl hij daar voldoende mogelijkheden voor kreeg. De techniek van de aanvaller laat nog te wensen over: Traoré lijkt het ook komend Eredivisie-seizoen te moeten doen met invalbeurten.