AZ ontsnapt en schakelt Viktoria Plzen na verlenging uit

26-08-2020 18:59
147

AZ heeft zich ternauwernood geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League. De Alkmaarse club wist in de 94e minuut een verlenging af te dwingen tegen Viktoria Plzen, nadat het in de slotfase op achterstand kwam. In de verlenging kwam het goed voor AZ: 3-1.

AZ claimde na het beëindigen van de competitie recht te hebben op een ticket dat toegang geeft tot de groepsfase van de Champions League, ten koste van Ajax. Maar de UEFA besloot uiteindelijk om de Alkmaarse claim van tafel te vegen en daardoor moest de ploeg van Arne Slot zich 'gewoon' melden in de tweede voorronde.

De voorbereiding van AZ op het Champions League-avontuur was stroef. De ploeg won weinig oefenwedstrijden en kon ook geen beroep doen op belangrijke spelers als Calvin Stengs en Ron Vlaar. Het duo was wel weer fit voor het duel met Plzen, maar wedstrijdritme hadden zij niet. Voor Stengs was het zijn allereerste wedstrijd van het seizoen.

Zowel AZ als Plzen had moeite met de weersomstandigheden in Alkmaar. Het waaide hard en dat maakte goed voetbal bij vlagen lastig. Toch had AZ het betere van het spel, zonder echt gevaarlijk te worden. Plzen hoopte op een gelukje door het spelen van de lange bal. Een teleurstellende eerste helft, waarin de wind sterker was dan het spel van beide ploegen, werd afgesloten zonder goals.

AZ liet na rust de tanden zien. De eerste grote kans diende zich direct na de theepauze aan en was van Dani de Wit, op aangeven van Owen Wijndal. De doelman van Plzen had twee reddingen nodig om de bal uit z'n doel te houden. Stengs, die één schot loste, was na een uur leeg en werd gewisseld. Kort daarna werd een goal van Myron Boadu vanwege buitenspel afgekeurd.

Het was wachten op de goal van AZ, maar geheel tegen de verhouding in was het Plzen dat scoorde. De enige kans van de Tsjechen was meteen raak, maar zij kregen daarbij wel hulp van doelman Marco Bizot, die zich na 78 minuten verkeek op een schot van David Limbersky. AZ gooide alles op alles om een verlenging af te dwingen en was via Albert Gudmundsson tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Kort voor het affluiten (in minuut 94) verdiende invaller Ferdy Druijf een strafschop. Daar wist captain Teun Koopmeiners wel raad mee en hij bezorgde AZ op de valreep een verlenging.

Spannende verlenging
AZ wist in de verlenging vrijsnel op voorsprong te komen. Gudmundsson, die vlak voor tijd zo ongelukkig was, deed bij de 2-1 alles goed. Hij bracht een lange bal van Jonas Svensson goed onder controle en schoot via de onderkant van de lat de 2-1 binnen. Boadu liet vervolgens een grote kans op 2-1 liggen.

Het leek erop dat de ploeg van Slot de wedstrijd in het slot zou gooien, maar AZ werd toch weer opgeschrikt door een grote kans van Plzen. Het was in de tweede helft van de verlenging een kwestie van overleven voor AZ, dat via Gudmundsson de allesbeslissende 3-1 maakte.