Jong Oranje wacht nog op dispensatie: interlandprogramma op losse schroeven

Jong Oranje wacht nog op dispensatie: interlandprogramma op losse schroeven

01-09-2020 06:54
21

De selectie en begeleiders van Jong Oranje zitten nog in onzekerheid over de aankomende interlandperiode. Zij weten nog niet of ze vrijgesteld worden van hun quarantaineplicht voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Jong Wit-Rusland en Jong Noorwegen.

Als spelers vanuit het buitenland zich in Nederland melden en vervolgens verder vliegen, moeten ze formeel een aantal dagen in quarantaine. Het 'grote' Oranje heeft al dispensatie gekregen voor de wedstrijden tegen Polen en Italië, maar Jong Oranje wacht nog op een vrijstelling van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "53 van de 55 aangesloten voetbalbonden bij de UEFA hebben dispensatie gekregen. Bij ons hebben de spelers van Oranje wel toestemming, die van Jong Oranje horen het deze week", laat een woordvoerder van de KNVB weten aan het Algemeen Dagblad.

De selectie reist donderdag af naar Wit-Rusland, waar vrijdag gespeeld wordt. Als de dispensatie vanuit Den Haag er niet komt, moet men na terugkomst in quarantaine en kan er dinsdag niet gespeeld worden tegen Jong Noorwegen. "Dan hebben we dus een probleem", erkent men in Zeist. Of de twee interlands door kunnen gaan, is dus nog even afwachten. "Als er gevoetbald kan worden, dan spelen wij. Om te weten of dat zo is, houden wij met diverse partijen contact."

De clubs maken zich al langer zorgen over de Jong Oranje-trip naar Wit-Rusland, één van de landen met een hoger risico op coronabesmetting. Zo was Feyenoord niet van plan om Justin Bijlow af te staan, wilde Werder Bremen Tahith Chong in Duitsland houden en was Hertha BSC – werkgever van Deyovaisio Zeefuik, Javairô Dilrosun en Daishawn Redan – het zwaarst getroffen. Als de wedstrijden doorgaan, lijken de clubs echter weinig keuze te hebben.