Oranje op rapport: Van Dijk en 'Barça-duo' maken het waar, opvallende dissident

Oranje op rapport: Van Dijk en 'Barça-duo' maken het waar, opvallende dissident

04-09-2020 22:35 Laatste update: 22:40
229

Na 290 dagen trad Oranje eindelijk weer in het strijdperk. In een lege Johan Cruijff Arena werd Polen met 1-0 aan de kant geschoven, waardoor het Nederlands elftal onder leiding van interim-bondscoach Dwight Lodeweges goed begint aan de nieuwe cyclus van de Nations League. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jasper Cillessen - 6: De keeper van Valencia kreeg weinig te doen, omdat de Polen overduidelijk niet naar Amsterdam waren gekomen om massaal de aanval te zoeken. Op de momenten dat het nodig was stond Cillessen er, hoewel hij het schot van Piatek in de eerste helft beter had kunnen verwerken.

Hans Hateboer - 7: Van FC Groningen naar Atalanta en door naar het Nederlands elftal. Bij Hateboer leek het in zijn vierde interland al vanzelf te gaan en was hij veelvuldig met zijn rushes op de Poolse helft te vinden. Hij zorgde voor het meeste gevaar op rechts en verzorgde de assist bij de 1-0.

Joël Veltman - 6.5: Eén 'Veltmannetje' in de eerste helft, maar verder hadden hij en zijn kompaan Virgil van Dijk goed het oog in de bewegingen van Krzysztof Piatek en later ook Arek Milik, de spitsen van de witte formatie. Verder was de nieuwste aanwinst van Brighton onopvallend, maar dat is voor een verdediger prima.

Virgil van Dijk - 7.5: Een punt meer voor Van Dijk vanwege zijn duidelijke aanwezigheid op het veld, zowel in defensief als in offensief opzicht. Bij corners is de lange gestalte van de Liverpool-stopper een schrik voor iedereen en Piatek werd helemaal gek van de constante aanwezigheid van 'Big Virg'.

Nathan Aké - 6.5: De linksbenige centrumverdediger werd door interim-bondscoach Lodeweges als linksback geposteerd. Daar had hij al eens eerder gespeeld in Oranje en dat liet hij ook zien. Hij deed wat je mag verwachten van een linkervleugelverdediger in het Nederlands elftal, maar heeft minder drive naar voren dan een 'echte' back.

Marten de Roon - 6.5: Stofzuigen, gaten dichtlopen en een tomeloze inzet. Zo kennen we de 'Golfbreker', zoals De Roon bij zijn club Atalanta wordt genoemd. Ook tegen Polen bewees hij met deze kernkwaliteiten weer zijn waarde voor Oranje.

Frenkie de Jong - 7.5: Met loopacties en listige passes tussendoor was de spelmaker van Barcelona één van de uitblinkers bij Oranje. Hij bereidde de openingsgoal van Steven Bergwijn knap voor en kwam zelf ook voor het doel, met een bal op de paal als gevolg. De Jong lijkt klaar voor een sleutelrol onder Ronald Koeman bij Barça en kan daarbij wellicht de hulp gaan gebruiken van Memphis Depay.

Georginio Wijnaldum - 5.5: Naar verluidt zal Wijnaldum De Jong spoedig gaan vergezellen bij Barcelona, maar die aanstaande transfer leek enigszins in zijn hoofd te zitten. De nu nog middenvelder van Liverpool was vrijwel onzichtbaar en kon geen moment zijn stempel drukken.

Steven Bergwijn - 6.5: Toegegeven, tegen de bijzonder goed georganiseerde verdediging van de bezoekers was het moeilijk voetballen. Van Bergwijn ging echter niet genoeg dreiging uit. Toch kwam hij op het scoreformulier na goed terugleggen van Hans Hateboer en dan verdien je een ruime voldoende.

Memphis Depay - 7.5: De spil in het aanvalsspel van Oranje zocht ook vrijdagavond weer de hoofdrol. Dat lukte als vanouds: Memphis kwam vaak in balbezit en stuurde zo nu en dan op fraaie wijze een ploeggenoot weg. Niet alles lukte, maar als de aanvaller van Lyon aan de bal kwam voelde je dat er wat stond te gebeuren. De samenwerking met Frenkie de Jong belooft daarnaast veel goeds voor een eventuele transfer naar Barcelona.

Quincy Promes - 6: Promes had zich duidelijk voorgenomen om hard te werken en zijn directe bewaker geen moment met rust te laten. De manier waarop de Ajacied onrust probeerde te stichten bij de tegenstander viel dan ook te prijzen, maar echt rendement had hij amper.

Invallers:

Donny van de Beek - x: viel na 74 minuten in voor Steven Bergwijn en speelde te kort voor een beoordeling.

Luuk de Jong - x: viel na 90 minuten in voor Quincy Promes en speelde te kort voor een waardering.