België en Portugal soeverein in Nations League, Frankrijk dankt bevlieging Mbappé

22

De toplanden hebben zaterdagavond geen steken laten vallen in hun eerste Nations League-optreden. Zowel België, Portugal als Frankrijk heeft het volle pond behaald in de eerste speelronde.

Groep A2
Denemarken-België 0-2
België trad in Kopenhagen aan tegen Denemarken, dat ook op het EK de tegenstander van De Rode Duivels zal zijn. Sterren Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Eden Hazard verschenen niet in de basisopstelling, maar de gasten pakten direct het initiatief en kwamen nauwelijks in de problemen. Nadat Yannick Carrasco al de lat had geraakt, tekende Jason Denayer uit een hoekschop voor de vroege 0-1.

Denemarken drong in het vervolg van de eerste helft nog aan, maar de wedstrijd werd gaandeweg steeds minder aantrekkelijk. Dries Mertens werkte een kwartier voor tijd de beslissende 0-2 binnen. België speelt dinsdag thuis tegen IJsland, de Denen ontvangen Engeland in eigen huis.

Groep A3
Portugal-Kroatië 4-1
De regerend Europees kampioen kon geen beroep doen op de geblesseerde Cristiano Ronaldo, maar had zijn vedette ook niet nodig tegen de verliezend WK-finalist. In de eerste helft was het eenrichtingsverkeer in Porto: keeper Dominik Livakovic bleef lange tijd met kunst- en vliegwerk overeind, maar was kort voor rust kansloos op een schitterend afstandsschot van João Cancelo.

Al vroeg in de tweede helft viel het eenzijdige duel definitief in het slot: de Kroatische defensie werd eenvoudig uit elkaar gespeeld en Diogo Jota tekende voor de 2-0. Twintig minuten voor tijd werd de 3-0 stand vastgelegd door João Félix: de Golden Boy van 2019 kon vanaf de rand van de zestien aanleggen en tekende voor zijn eerste interlandgoal. Bruno Petkovic redde in de extra tijd de eer nog voor de gasten, maar André Silva had het laatste woord: 3-1 en 4-1.

Zweden-Frankrijk 0-1
Groepsgenoten Zweden en Frankrijk waren een stuk meer aan elkaar gewaagd en maakten er een gesloten wedstrijd van in de Friends Arena. Kort voor rust kreeg sterspeler Kylian Mbappé het echter op zijn heupen. De vleugelaanvaller begon aan een solo, kreeg de bal met een gelukje mee, haalde de achterlijn en verraste keeper Robin Olsen met een schot in de korte hoek: 0-1.

De Zweden probeerden het in de tweede helft nog wel en ontketenden zowaar nog een slotoffensief, maar doelman Hugo Lloris bleef overeind. Anthony Martial versierde na een uitval nog een strafschop, die echter gemist werd door Antoine Griezmann. De wereldkampioen kon evenwel met drie punten terug naar huis.