Hoog Oranje-cijfer voor Memphis en De Jong: 'Hij speelde gewoon Messiaans'

Hoog Oranje-cijfer voor Memphis en De Jong: 'Hij speelde gewoon Messiaans'

07-09-2020 08:24
40

Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay krijgen maandag in De Telegraaf het hoogste rapportcijfer naar aanleiding van de gewonnen Nations League-opener tegen Polen (1-0). Oud-international Peter Boeve heeft mooie woorden over voor De Jong en Memphis.

"Het is onvoorstelbaar knap hoe hij na zo'n zware blessure in korte tijd is teruggekomen op dit niveau", zegt Boeve over Memphis. "Daarmee bedoel ik het niveau van een ware aanvalsleider. Hij zocht de vrije rol, was vaak aanspeelbaar, creëerde kansen, gaf steekpasses en nam alle vrije trappen. Hij liep gewoon 'Messiaans' te voetballen. Het heeft me echt verbaasd dat hij in recordtijd zoveel kan."

Memphis kreeg in het Algemeen Dagblad forse kritiek van Willem van Hanegem, maar Boeve vindt het 'logisch' dat de Oranje-vedette veel uit de spits trekt. "Als hij daar voortdurend blijft staan, is het makkelijker voor de verdedigers om tegen hem te spelen. Nu moeten ze steeds kiezen, gaan ze met hem mee of niet? Of Koeman hem (naar Barça, red.) wil halen, weet ik niet. Memphis is een uitstekende voetballer, maar je hebt maar één Messi in een team. Daar moeten andere spelers omheen."

Ook De Jong krijgt een 8 van zestienvoudig international Boeve. 'Balvast, inzakkend, goed in zijn passes en een meester in het lokken van spelers om een meerderheid te creëren op het middenveld. Bij Barcelona heeft hij misschien niet zo vaak kunnen spelen op de plek waar hij wilde, toch is dat een heel leerzaam jaar voor hem geweest. Hij speelde als een echte patron bij Oranje.'