'Internationals hebben vertrouwen in Ten Cate, Van Gaal kijkt al naar assistenten'

'Internationals hebben vertrouwen in Ten Cate, Van Gaal kijkt al naar assistenten'

07-09-2020 17:44
219

Valentijn Driessen heeft in zijn column voor De Telegraaf een boekje opengedaan over de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Louis van Gaal en Henk ten Cate zijn momenteel dé kandidaten: volgens Driessen heeft tv-presentator Humberto Tan ook zijn stem laten horen bij de KNVB.

Tan trad begin juli samen met onder meer Ruud Gullit toe tot de zogeheten commissie Mijnals, die zich inzet voor meer diversiteit in de voetbalwereld én binnen de KNVB. Eén van de uitgangspunten van die commissie is de 'Rooney Rule': bij openstaande vacatures moet het kandidatenbestand zo divers mogelijk zijn. Volgens deze regel is de KNVB het verplicht om de half-Surinaamse Ten Cate in ieder geval uit te nodigen voor een gesprek. Nadat Ronald Koeman naar FC Barcelona was vertrokken, kreeg het KNVB-bestuur al een reminder van Tan, die wees op het belang van de 'Rooney Rule', schrijft Driessen.

De kans dat Ten Cate daadwerkelijk aan de slag gaat als bondscoach is aanzienlijk. Marten de Roon ontkende zondag nog met klem dat de naam van de momenteel clubloze trainer intern is gevallen. 'Collega Mike Verweij heeft het tegenovergestelde zwart op wit', stelt Driessen echter. Volgens de chef voetbal van De Telegraaf hebben de Oranje-internationals wel vertrouwen in Ten Cate, die als Koeman 2.0 kan fungeren.

'Van Gaal kijkt al naar assistenten'
Ook het eerdere geschil met de KNVB – toenmalig directeur Hans van Breukelen had Ten Cate in 2017 feitelijk al aangesteld, maar koos op het allerlaatste moment voor Dick Advocaat – hoeft een akkoord niet in de weg te staan. Van Breukelen is inmiddels niet meer werkzaam voor de voetbalbond, toenmalig collega Jean-Paul Decossaux heeft een andere functie in Zeist. Ten Cate zou na een kennismaking met de huidige KNVB-directie met een schone lei kunnen beginnen.

Van Gaal lijkt echter oog nog in beeld. Hij liet eerder weten open te staan voor een derde termijn als bondscoach en heeft volgens Driessen zelfs al twee assistenten op het oog: oude bekende Danny Blind en Dirk Kuyt.