Spelersrapport: Veltman zakt door het ijs, vijf onvoldoendes aan Oranje-zijde

Spelersrapport: Veltman zakt door het ijs, vijf onvoldoendes aan Oranje-zijde

07-09-2020 22:40 Laatste update: 23:07
237

Het Nederlands elftal heeft niet voort kunnen borduren op de 1-0 overwinning tegen Polen van vorige week vrijdag. In de Johan Cruijff ArenA verloren de mannen van Dwight Lodeweges met 0-1 van Italië. Vooral Joël Veltman had het zichtbaar lastig. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jasper Cillessen – 6: Kreeg niet bijzonder veel te doen, maar stond er wanneer nodig. Was kansloos bij de kopbal van Barella, maar hield Oranje in de tweede helft goed op de been bij een schot van Lorenzo Insigne.

Hans Hateboer – 5: Had het uitermate lastig met Insigne én Italië-back Leonardo Spinazzola, die voortdurend op de helft van Oranje te vinden was. Gaf Ciro Immobile in de tweede helft met een verkeerde pass de kans op de 0-2, maar herstelde zijn fout zelf weer voordat de Italië-spits kon schieten.

Joël Veltman – 4,5: In de beginfase van de wedstrijd leek Veltman nog niet goed bij de les: balverlies van de Brighton & Hove Albion-verdediger zorgde er tot twee keer toe voor dat Italië gevaarlijk kon worden. Hief daarnaast een aantal keer opvallend buitenspel op. Hij wist zich in de tweede helft niet te herstellen: een hele matige wedstrijd van de voormalig Ajax-verdediger.

Virgil van Dijk – 6: Wederom de onbetwiste leider aan Oranje-zijde. Coachend belangrijk voor ploeggenoot Veltman, die duidelijk niet zijn beste avond had tegen de snelle, wendbare Italië-spitsen. Passend was het wel wat matig aan de kant van Van Dijk.

Nathan Aké – 5: Niet de beste wedstrijd ooit van Aké in het shirt van Oranje. Liet zich bij de 0-1 van Italië verrassen door Nicolò Barella, die geen strobreed in de weg werd gelegd. Zijn passing liet ook te wensen over. Vlak voor het einde van de wedstrijd moest hij noodgedwongen naar de kant met een lichte blessure.

Marten de Roon – 5: Het was een typsiche De Roon-wedstrijd: we zagen de Atalanta Bergamo-stofzuiger de nodige meters maken en nuttig werk verrichten, aanvallend liet hij zich niet vaak zien. Bij de 0-1 van Barella verloor hij Insigne, die de assist gaf, uit het oog. Niet genoeg voor een voldoende.

Donny van de Beek – 5,5: Aan inzet geen gebrek bij de kersvers Manchester United-aanwinst, maar wist aanvallend niet veel te brengen. Was echter niet te beroerd om door te jagen op de defensie van de Italianen. Net toen hij wat beter in de wedstrijd leek te komen haalde bondscoach Dwight Lodeweges hem naar de kant.

Frenkie de Jong – 6: Kwam de bal weer vaak ophalen tussen centrale verdedigers Van Dijk en Veltman, maar wist niet te brengen wat hem tegen Polen vorige week vrijdag wel lukte. Het was zeker geen hele slechte wedstrijd van de Barcelona-middenvelder, maar in dit soort duels wordt er meer van hem verwacht. Kwam in de slotfase nog goed weg, toen Moise Kean na een matige kopbal van de Nederlander op het Oranje-doel af kon. Kean schoot naast.

Georginio Wijnaldum – 5: Het Wijnaldum-experiment op de rechtsbuiten-positie was geen succes te noemen. De opkomende Spinazzola kreeg alle ruimte, waardoor Hateboer aan alle kanten voorbijgelopen werd. Tactisch zat het in ieder geval niet goed in elkaar aan de rechterkant bij Oranje.

Memphis Depay – 5,5: Speelde opportunistisch, maar liep af en toe wat teveel met de bal. Had het lastig in de duels met Georgio Chiellini en Leonardo Bonucci. De weinige keren dat hij gevaarlijk wist te worden op de helft van Italië werd hij net op tijd weer afgestopt door de defensie van de Italianen.

Quincy Promes – 6: Was de gevaarlijkste aanvaller aan Oranje-zijde. Kwam een aantal keer dreigend op de helft van Italië en maakte het leven van Danilo D'Ambrosio zuur, maar op het moment dat hij de trekker over kon halen lag er vaak een Italiaan in de weg.

Invallers:

Steven Bergwijn – 6: Mocht het in de tweede helft gaan proberen als de vervanger van Van de Beek, maar kon tegen de fysiek sterke Italianen niet het verschil maken.

Denzel Dumfries – 6: Kwam in het veld als vervanger van Hateboer, die een lastige avond kende. Was in de slotfase voornamelijk voorin te vinden om nog wat te forceren, maar dat lukte hem niet.

Luuk de Jong – : Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

(Gijs Groeneveld / VoetbalPrimeur)