Zeven conclusies: Gini-experiment mislukt, geen tweede helft à la Koeman

Zeven conclusies: Gini-experiment mislukt, geen tweede helft à la Koeman

07-09-2020 23:20
40

Het Nederlands elftal is weer terug op aarde. De 1-0 overwinning op Polen was een prima begin van de Nations League-campagne, tegen Italië is Oranje echter hardhandig op zijn plek gezet. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na een ontnuchterende interlandavond.

Wijnaldum-experiment mislukt
Humberto Tan meldde zich tijdens de rust op Twitter en legde de vinger op de zere plek. 'Wijnaldum heeft bewezen beter te spelen op de plek van Van de Beek, Bergwijn heeft bewezen beter te spelen op de plek van Wijnaldum.' De enige mutatie in de basisopstelling pakte inderdaad niet gelukkig uit. Georginio Wijnaldum kwam op rechts nauwelijks in het stuk voor en werd overlopen door Leonardo Spinazzola. Donny van de Beek gaf in de eerste helft twee (!) passes, miste de enige opgelegde kans van de wedstrijd en werd na een uur weer vervangen door Steven Bergwijn.

Gelegenheidsdefensie slaagt niet voor tweede examen
Na Nederland-Polen deelden we nog schouderklopjes uit aan de vervangers van Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt en Daley Blind. Hans Hateboer, Joël Veltman en Nathan Aké deen het naar behoren en leken klaar om de concurrentiestrijd aan te gaan. De achterhoede maakte tegen Italië echter een belabberde beurt: met name Hateboer en Veltman liepen constant achter de feiten aan. De Italianen hadden bij vlagen vrij spel op links.

Strijdplan werkt niet
Dat was echter niet alleen de schuld van rechtsback Hateboer. Marten de Roon legde na afloop uit wat eigenlijk de bedoeling was: Wijnaldum moest routinier Giorgio Chiellini bespelen, loopwonder Spinazzola moest 'in de zone opgevangen worden'. Dit lukte echter totaal niet: Spinazzola, Lorenzo Insigne en de regelmatig uitzakkende Ciro Immobile konden hun gang gaan. Interim-bondscoach Dwight Lodeweges wordt vaak geprezen om zijn tactische inzichten, maar moest het maandag afleggen tegen collega Roberto Mancini.

Geen tweede helft à la Koeman
Oranje speelde onder Ronald Koeman vaker slecht in de tweede helft, maar wist de zaken vrijwel altijd weer recht te trekken na rust. Maandag ging het iets beter: er werden meer duels gewonnen en de Italianen werden in de slotfase in de eigen zestien meter teruggedrongen. De gelijkmaker hing echter geen moment in de lucht.

Werk aan de winkel, met het EK in zicht
De stemming in Zeist was positief, na de verdiende 1-0 zege op Polen, dat zonder sterspeler Robert Lewandowski aantrad. De wedstrijd tegen Italië was echter een forse reality check voor Oranje. Italië was op alle denkbare fronten beter: dat geeft te denken, met de eerste deelname aan een eindtoernooi sinds 2014 op komst. Oranje zal in 2021 wel meer ploegen met de kwaliteiten van de Azzurri kunnen treffen.

Wie volgt Lodeweges op?
Wordt het Henk ten Cate? Louis van Gaal? Of misschien wordt Lodeweges wel de eindverantwoordelijke op het EK? De aanloop naar Nederland-Italië werd overschaduwd door speculaties over de nieuwe bondscoach. Het woord is nu aan de KNVB: kan de voetbalbond vóór de volgende interlandperiode een opvolger van Koeman aanstellen en de rust terugbrengen?

Volgende haltes: Bosnië- en Italië-uit
Oranje had rivaal Italië op vijf punten kunnen zetten, maar moet voorlopig in de achtervolging. Na twee Nations League-speelrondes staan 'we' op één punt van de Italianen en – op basis van onderling resultaat – boven Polen. Medio oktober wachten uitwedstrijden tegen Bosnië-Herzegovina en Italië. Memphis Depay is geschorst voor de eerste wedstrijd, nadat hij een gele kaart pakte in de blessuretijd.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)