KNVB heeft geleerd van coronacrisis en voegt drie scenario's toe aan reglementen

KNVB heeft geleerd van coronacrisis en voegt drie scenario's toe aan reglementen

09-09-2020 11:52
213

De KNVB heeft een extra artikel aan de competitiereglementen toegevoegd, met het oog op situaties waarin het voetbalseizoen niet afgemaakt kan worden. Tijdens de coronacrisis ontbrak een vergelijkbare passage in de competitiereglementen.

Het vorige Eredivisie-seizoen werd na 26 van de 34 speelrondes onderbroken en kon niet hervat worden. De KNVB moest beslissen over de afwikkeling van het seizoen, besloot de stand op dat moment als eindstand te gebruiken en haalde zich een hoop woede op de hals.

De voetbalbond heeft nu meerdere scenario's voor 'onvoorziene omstandigheden' in kaart gebracht, mocht het nog eens voorkomen dat het voetbalseizoen niet afgemaakt kan worden. Wanneer minder dan de helft van alle speelrondes – zeventien in de Eredivisie, negentien in de Keuken Kampioen Divisie – is gespeeld, wordt de competitie ongeldig verklaard en worden alle uitslagen geschrapt.

"Iedereen was verrast"
Wanneer meer dan de helft van alle speelrondes afgewerkt is, wordt gekozen voor dezelfde oplossing als in het voorjaar: er wordt geen kampioen en geen degradanten aangewezen, tenzij een ploeg al kampioen of gedegradeerd is. Europese tickets worden in zo'n geval wél uitgereikt, net zoals vorig seizoen gebeurd is. Als meer dan 85 procent van de speelrondes – 29 in de Eredivisie, 32 in de Keuken Kampioen Divisie – wordt de stand op stand moment als eindstand gebruikt. De nummer één is dan ook kampioen, de nummers 17 en 18 degraderen.

KNVB-directeur Eric Gudde was na het veelbesproken overleg in het voorjaar de gebeten hond. "Iedereen was verrast door de impact die de coronapandemie op het voetbal had. Niemand heeft eerder zo'n situatie meegemaakt. Mocht dit nog eens gebeuren, dan wil iedereen graag duidelijkheid hebben", reageert hij via de KNVB-site. "Daarom hebben we in overleg met alle betrokken partijen deze reglementswijziging doorgevoerd."