Hoe staat AZ ervoor? Succesteam nog niet in vorm, wissels laten zich zien

Hoe staat AZ ervoor? Succesteam nog niet in vorm, wissels laten zich zien

09-09-2020 15:00
205

Het lange wachten is bijna voorbij: nog drie dagen en dan gaat de Eredivisie eindelijk weer los. VoetbalPrimeur legt de topclubs langs de meetlat: zijn zij al klaar voor de start van de competitie? Vandaag behandelen we de nummer twee van het afgebroken seizoen 2019/2020: AZ.

AZ is de enige Eredivisie-club die al een officiële wedstrijd heeft gespeeld in het seizoen 2020/2021. De Alkmaarders probeerden via juridische weg de Champions League-poulefase te bereiken, maar moesten toch genoegen nemen met de tweede voorrondes. Hierin werd het Tsjechische Viktoria Plzen – niet zonder fortuin – geëlimineerd: alleen Dinamo Kiev en de winnaar van AA Gent-Rapid Wien staan nog tussen AZ en het miljardenbal in.

De nauwelijks gewijzigde ploeg – Stijn Wuytens is tot dusver de enige vertrokken basisspeler – van Arne Slot zou zaterdagmiddag het nieuwe seizoen aftrappen tegen FC Utrecht. De Eredivisie-ouverture is echter verplaatst op verzoek van de Alkmaarders, met het oog op de midweekse Champions League-clash in Oekraïne. AZ komt op zaterdag 19 september voor het eerst weer in actie in competitieverband: PEC Zwolle reist dan af naar Alkmaar.

Resultaten in voorbereiding (één overwinning, twee gelijke spelen, vijf nederlagen)
25-07: AZ – Racing Genk 0-1
01-08: FC Utrecht – AZ 1-0
05-08: AZ – PEC Zwolle 0-1
08-08: AZ – Lille OSC 2-1
15-08: AZ – AS Monaco 0-2
21-08: AZ - Telstar 1-1
29-08: ADO Den Haag – AZ 1-0
03-09: AZ – AA Gent 1-1

Doelstelling
Heeft de uitbraak van het coronavirus AZ het kampioenschap gekost? De Eredivisie is in elk geval beroofd van een zinderende titelstrijd. De Alkmaarders hadden Feyenoord, PSV én Ajax weggespeeld in eigen huis en stonden bij het stilleggen van de competitie gedeeld eerste. AZ mag nu proberen om zijn droom alsnog waar te maken, maar het is nog even afwachten of het wéér zo dichtbij de schaal komt.

Vorig seizoen bleven alle bepalende spelers fit en steeg de hele ploeg een paar procentjes boven zichzelf uit: hoe groot is de kans dat dit nog eens gebeurt? Slot en de zijnen gaan voor de titel, maar zullen vermoedelijk ook kunnen leven met een direct ticket voor Europees voetbal.

Grootste revelatie
AZ heeft een bijzonder matige voorbereiding achter de rug, maar enkele bankzitters van vorig seizoen hebben zich laten zien. Ferdy Druijf en Albert Gudmundsson vielen in tegen Viktoria Plzen: dankzij hen kroop AZ door het oog van de naald en is men verzekerd van Europees voetbal tot medio december. Yukinari Sugawara onderscheidde zich met een paar fraaie goals tijdens de oefencampagne, maar lijkt vooralsnog 'gewoon' weer de stand-in van rechtsback Jonas Svensson.

Grootste teleurstelling
Het AZ dat zich door de voorbereiding heen worstelde, doet nog niet denken aan de geoliede machine van vorig seizoen. Het doelsaldo van het vorige Eredivisie-seizoen en het doelsaldo van de voorbereiding spreken voor zich: 54-17 om 4-9. Doelman Marco Bizot keepte het seizoen van zijn leven en had een ijzersterke verdediging voor zich: het AZ-fundament bleek tijdens het voorseizoen iets minder waterdicht. Calvin Stengs, Myron Boadu en Oussama Idrissi toonden wekelijks hun klasse, maar hebben dat deze zomer – mede door fysieke ongemakken – nog niet gedaan.

Welke posities hebben versterking nodig?
AZ hield zich tot nu toe gedeisd op de transfermarkt: tot dusver kwamen alleen reservedoelman Hobie Verhulst en centrale verdediger Timo Letschert naar het AFAS Stadion. Met de komst van Letschert is wel alvast gewerkt aan één van de grote pijnpunten: het centrum van de verdediging, vorig seizoen de positie met het meeste verloop.

Pantelis Hatzidiakos herstelt nog van een zware knieblessure, Ron Vlaar moet regelmatig passen vanwege fysieke ongemakken en Wuytens is dus vertrokken. Ramon Leeuwin kwam begin 2020 naar Alkmaar, Jordy Clasie en Teun Koopmeiners moesten noodgedwongen één linie terugzakken. Met de komst van Letschert heeft Slot meer opties, maar misschien loont het de moeite om nóg een – bij voorkeur linksbenige – centrale verdediger te halen.

Directeur voetbalzaken Max Huiberts liet deze week weten dat AZ ook bezig is met offensieve versterking. Dat lijkt op het eerste gezicht niet nodig: met Stengs, Boadu, Idrissi, Gudmundsson, Druijf en Zakaria Aboukhlal zijn de drie posities voorin dubbel bezet. Maar misschien zit er nog een uitgaande transfer aan te komen?

Wie kunnen er nog vertrekken?
Het is namelijk een klein wonder dat vrijwel het hele basisteam van vorig seizoen nog bij AZ speelt. Bizot, Koopmeiners, Stengs, Boadu, Idrissi en Owen Wijndal: hun namen vielen veelvuldig in het geruchtencircuit, maar voorlopig zijn ze nog steeds in het AFAS Stadion te bewonderen. Maar de markt is nog één maand open...

Stille motor Fredrik Midtsjö is in elk geval binnenboord gebleven: AZ sloeg deze zomer een grote slag door het contract van de Noor te verlengen. Landgenoot Svensson daarentegen ligt tot het einde van het seizoen vast en wil vooralsnog niet bijtekenen: AZ zou alleen deze zomer nog kunnen cashen voor de rechtsback en heeft Sugawara achter de hand. Wil Huiberts de belangrijke schakel nog één jaar behouden of kiest hij voor het snelle geld?

Beoogde basisopstelling (Dinamo Kiev-AZ, 15 september)

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)