Advocaat geeft KNVB advies: 'Vier keer kampioen met Ajax, wordt snel vergeten'

Advocaat geeft KNVB advies: 'Vier keer kampioen met Ajax, wordt snel vergeten'

09-09-2020 22:46
139

Dick Advocaat weet wel een aantal trainers die geschikt zouden zijn als opvolger van de naar FC Barcelona vertrokken Ronald Koeman. De Kleine Generaal zoekt het in een groep met ervaren coaches.

"Als je me vraagt waar een bondscoach aan moet voldoen, moeten ze mij nemen, haha", begint Advocaat met enig gevoel voor humor in gesprek met Voetbal International. "Geintje, hoor, ik ben niet beschikbaar, ik werk nu bij Feyenoord en daar heb ik het uitstekend naar mijn zin. Bovendien zijn er kandidaten genoeg."

Advocaat durft wel een aantal coaches te noemen die volgens hem prima geschikt zijn als Koeman-opvolger bij Oranje. "Frank Rijkaard, Henk ten Cate, Bert van Marwijk, Louis van Gaal; kandidaten genoeg. De generatie eronder kan ook, zitten uitstekende kandidaten tussen. Het verschil is alleen wel dat die oudere generatie, waartoe ik dan ook behoor, het al heeft laten zien. En die anderen nog niet. Frank de Boer, Phillip Cocu, Mark van Bommel, Giovanni van Bronckhorst, Peter Bosz, in de toekomst zijn ze allemaal wel geschikt als bondscoach, qua status als ex-speler dan."

Vooral voor Frank de Boer doet Advocaat een goed woordje. "De Boer is vier keer kampioen geworden met Ajax, al wordt dat snel vergeten. Maar als je kijkt naar statuur, verleden en prestaties, is het niet zo ingewikkeld: Rijkaard, Van Gaal, Van Marwijk, Ten Cate. Geen idee of ze gestopt zijn, maar dan nog: die mannen zullen het voetbal toch wel op de voet hebben gevolgd?"