'Als we een jaar lang zonder publiek spelen heeft ook Ajax steun nodig'

'Als we een jaar lang zonder publiek spelen heeft ook Ajax steun nodig'

10-09-2020 23:15 Laatste update: 23:22
138

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong benadrukt dat het cruciaal is dat er zo snel mogelijk weer volle stadions zijn in Nederland. Hij vreest anders dat de voetballerij in Nederland om gaat vallen.

Het is de bedoeling dat er vanaf oktober geëxperimeerd gaat worden met grotere mensenmassa's in stadions, zo onthulde De Jong al. "Wij trekken als Eredivisie samen op met de evenementenbranche in Nederland, bijvoorbeeld met de grote concerten en met Ahoy", zegt De Jong bij NPO Langs de Lijn en Omstreken.

Wedden

Meer odds

"We zijn allemaal tot de conclusie dat je 'Het Nieuwe Normaal' niet lang kunt volhouden. Vroeg of laat zullen we terug moeten naar 'Het Oude Normaal'. Anders blijven dit soort sectoren gewoon niet overeind. Dus je moet terug naar volle stadions, of volle podia of volle concertzalen. Anders valt de cultuursector of de voetballerij om."

En dat zou catastrofale gevolgen hebben. "Als je een jaar lang zonder publiek speelt, terwijl er geen enkele vorm van steun komt, is er over een jaar geen betaald voetbal meer in Nederland. Hoe sneller we met meer publiek kunnen spelen, hoe minder afhankelijk we zijn van de steun uit Den Haag."

"Als er een situatie komt waarin we helemaal zonder publiek moeten spelen, dan zal iedereen, ook Ajax, op steun moeten rekenen. Je houdt het niet overeind. Mochten we in januari kunnen spelen met volle stadions, dan redt de sector het wel. Als we na januari nog met beperkt publiek spelen, dan zullen een groot aantal clubs gebruik moeten maken van het loket in Den Haag."