Hoog percentage buitenlanders in Eredivisie: 'Binnen Ajax wel een thema, denk ik'

Hoog percentage buitenlanders in Eredivisie: 'Binnen Ajax wel een thema, denk ik'

11-09-2020 07:39 Laatste update: 07:42
85

Vorig seizoen was 41 procent van de voetballers die speeltijd kregen in de Eredivisie afkomstig uit het buitenland. Dat is samen met het seizoen 2006/2007 het hoogste percentage in twintig jaar en daar schrikt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Vereniging voor Contractspelers, van.

De percentages bij AZ (door veel jeugdige spelers) en Feyenoord (dertig procent) liggen lager dan het gemiddelde, PSV zit er met 52 procent ruim boven. 'Opleidingsclub' Ajax zit met 41 procent precies op het gemiddelde. 12 van de 29 spelers kwamen uit het buitenland. "Dat vind ik erg hoog", zegt VVCS-voorzitter Levchenko tegen De Telegraaf. "Maar dat is geen kritiek. Sterker nog, als spelers de kwaliteit van de Eredivisie opkrikken, juich ik dat zelfs toe."

"Ik heb Antony en Mohammed Kudus zelf nog niet zien spelen, maar begrijp dat het echt aanwinsten zijn", gaat de Oekraïense Nederlander verder. "Dat is alleen maar mooi, want de fans willen pareltjes zien. En het is ook goed dat de Eredivisie als springplank dient naar grotere competities."

Toch verwacht Levchenko dat men bij Ajax wel bezig is met het aantal Nederlandse spelers bij de club. Dit seizoen zal naar alle waarschijnlijkheid een hoger percentage worden aangetikt. "Met het vertrek van Joël Veltman, Donny van de Beek en Hakim Ziyech valt het percentage dit seizoen misschien nog wel hoger uit. Ik denk dat het binnen de club wel een thema is."