Debutant Antony leidt Ajax langs Sparta na vroege rode kaart Tagliafico

13-09-2020 16:20
262

Ajax is het nieuwe Eredivisie-seizoen begonnen met een moeizame overwinning bij Sparta. Een goal van Antony, vlak na een rode kaart voor Nicolás Tagliafico, bleek doorslaggevend: 0-1.

Ajax bleef in de voorbereiding ongeslagen en maakte indruk tegen sterke tegenstanders, maar op Het Kasteel wilde het niet vlotten. Kansen waren zéér schaars en Sparta hield relatief gemakkelijk stand. Tagliafico bewees zijn ploeg bovendien een slechte dienst: de Argentijnse linksback wilde de doorgebroken Mohamed Rayhi afstoppen, maar kreeg na een ongelukkige handsbal rood van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Het vertrouwen groeide bij Sparta, maar na de wissel Sergiño Dest voor Zakaria Labyad viel de goal enkele minuten later aan de andere kant. Antony probeerde het van afstand en luisterde zijn Eredivisie-debuut op met een doelpunt. Sparta-doelman Benjamin van Leer, deze zomer overgekomen van Ajax, ging opzichtig in de fout, al kreeg het schot een rare stuiter door het kunstgras. Op slag van rust moest Dusan Tadic de 0-2 maken, maar hij mikte de bal van dichtbij op het hoofd van Van Leer.

In de rust greep Sparta-trainer Henk Fraser in door met Danzell Gravenberch en Emanuel Emegha twee spitsen in te brengen. Voor meer aanvallende stootkracht aan Rotterdamse zijde zorgde dat echter niet. Sparta kon geen vuist maken en Andre Onana hoefde alleen in actie te komen op een harde schuiver van Abdou Harroui. Even later schoot Bart Vriends de bal net naast.

In de slotfase bracht Erik ten Hag veel vers bloed binnen de lijnen met David Neres, Lassina Traoré en Jurriën Timber. Ajax gaf de voorsprong niet meer uit handen, ondanks een slotoffensief van Sparta én de invalbeurt van stormram Tom Beugelsdijk. Ajax begint net als titelconcurrent Feyenoord met een zege aan het seizoen. PSV trapt om 16.45 uur af tegen FC Groningen, terwijl de wedstrijd van AZ dit weekend werd uitgesteld.