Zeven conclusies: PSV troeft Feyenoord en Ajax af, penaltynemer wordt topscorer

Zeven conclusies: PSV troeft Feyenoord en Ajax af, penaltynemer wordt topscorer

14-09-2020 11:45
146

Eindelijk, na zes maanden rolt de bal weer in de Eredivisie. VoetbalPrimeur trekt na het openingsweekend zeven conclusies over onder meer PSV, Ajax, Arjen Robben en de nieuwe handsbalregel.

PSV beste 'top-drie-club'
Ajax worstelde zich met tien man langs Sparta, Feyenoord won zakelijk maar niet overtuigend van PEC Zwolle en PSV boekte een zege bij FC Groningen. Van de traditionele top-drie maakten de Eindhovenaren de beste indruk. De ploeg van Roger Schmidt overtuigde niet in de voorbereiding, maar was energiek en vrij compleet. Olivier Boscagli en Pablo Rosario komen in het nieuwe systeem opvallend goed tot hun recht.

Penaltyspecialist wordt topscorer
De Eredivisie stevende vorig seizoen af op een ongekend penaltyrecord (91 stuks in 26 speelronden). Grote kans dat de barrière door de nieuwe handsbalregel alsnog doorbroken wordt dit jaar. De KNVB 'wil van de discussie af' rond handsballen, maar kijkend naar de penalty's bij FC Groningen - PSV en FC Emmen - VVV-Venlo is dat een illusie. We zetten ons geld alvast in op een penaltyspecialist als topscorer van het seizoen 2020/2021.

Spitsenparadijs Eredivisie
Welkom in het spitsenparadijs dat de Eredivisie heet, Giorgios Giakoumakis. De Griekse aanvaller kwam deze zomer over van AEK Athene en had in zijn carrière nog nooit een hattrick gemaakt, maar bij zijn Eredivisie-debuut was het meteen drie keer raak. Afonso Alves, Dimitri Bulykin en Björn Vleminckx zullen goedkeurend knikken.

Rouwen om Robben
De comeback van Arjen Robben was een klein half uur oud, toen de 36-jarige aanvaller geblesseerd naar het gras ging en gefrustreerd van het veld liep. Even later stapte Robben in de auto naar huis, voordat hij de pers te woord moest staan. Weer een blessure. Weer revalideren. Het speculeren is begonnen: was dit het al?

Slechte start ADO en RKC
Hoe zullen ze in Leeuwarden en Doetinchem naar de nederlagen van ADO Den Haag en RKC Waalwijk hebben gekeken? De nummers 17 en 18 van het 'coronaseizoen' werden in april gered door de KNVB en hadden vijf maanden om de selectie te verbeteren, maar lieten in de eerste speelronde zien nog steeds Eredivisie-onwaardig te zijn.

Alleen Ten Hag geïmponeerd door Ajax
"Ik ben uitermate tevreden. Het is geweldig, het team heeft samen de taken geweldig uitgevoerd", reageerde trainer Erik ten Hag na de 0-1 zege van Ajax op Sparta. Dat was opmerkelijk positief. Ja, Ajax speelde een uur met tien man, maar overtuigde geen moment. Ook niet voor de rode kaart van Nicolás Tagliafico. Om over het tijdrekken van Andre Onana nog maar te zwijgen.

Eerste tegenwind Ihattaren
Het Eredivisie-debuut van Schmidt maakte meteen duidelijk dat de Duitse trainer geen boodschap heeft aan de status die sommige spelers bij PSV hebben opgebouwd. Ihattaren werd zonder pardon buiten de basis gelaten, nadat hij afgelopen week door een gebrekkige inzet van de training werd gestuurd. Het is nu aan de neo-international om te antwoorden met zijn voeten.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)