AZ stelt teleur in Oekraïne en ziet Champions League-droom in rook opgaan

15-09-2020 20:53 Laatste update: 20:56
384

AZ strandt in de derde voorronde van de Champions League. Hoewel de grootste kansen voor de Alkmaarders waren, gaat Dinamo Kiev er met een play-off-ticket vandoor. In Kiev werd het 2-0.

AZ kroop in tweede voorronde door het oog van de naald door het Tsjechische Viktoria Plzen na verlenging uit te schakelen. Dinamo Kiev was qua tegenstander van een andere orde. Bij AZ werd Oussama Idrissi gepasseerd ten faveure van Albert Gudmundsson.

Voor beide ploegen was het een kwestie van aftasten in de openingsfase. Middenvelder Vitaliy Buyalskyi solliciteerde na een kwartier spelen naar rood door hard door te gaan op Ron Vlaar. Gelukkig voor hem werd het slechts geel. Het was het eerste wapenfeit van Kiev, dat fel speelde en AZ weinig ademruimte gaf.

AZ leek na een klein half uur op voorsprong te komen, maar werd teruggefloten. De treffer van Myron Boadu werd vanwege buitenspel afgekeurd. Een schot van Boadu ging daarna naast en Vlaar voorkwam vlak voor rust een doelpunt van Dinamo.

AZ gooide na rust de schroom van zich af en zette Dinamo stevig onder druk. Dat resulteerde in kansen voor Calvin Stengs en Boadu, maar de goal viel uit het niets aan de andere kant. Fredrik Midtsjö verspeelde de bal knullig aan Buyalskyi en hij gaf de bal aan voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues, die de bal hard achter doelman Marco Bizot schoot.

Opnieuw kwam AZ op een achterstand in een Europese wedstrijd en weer moest trainer Arne Slot ingrijpen. Dat deed hij door Idrissi en supersub Ferdy Druijf van stal te halen. Nadat Dinamo een kans op 2-0 liet liggen, was AZ veel voorin te vinden. De grootste kans was voor Idrissi, die vanaf de rand van de zestien hard over schoot.

De Alkmaarders werden tegen Plzen nog gered door een benutte strafschop van Teun Koopmeiners in de blessuretijd, maar zover kwam het in Kiev niet. In de 87e minuut maakten de Oekraïners een einde aan de Champions League-droom van AZ. Mykola Shaparenko bepaalde de eindstand op 2-0. AZ stroomt wel in in de groepsfase van de Europa League.