Conclusies: AZ loopt miljoenen mis, maar heeft niets te zoeken in CL

Conclusies: AZ loopt miljoenen mis, maar heeft niets te zoeken in CL

Gepubliceerd: dinsdag 15 september 2020 om 21:30di 15-09-2020 om 21:30

Geen Champions League-voetbal in Alkmaar komend seizoen: AZ ging door persoonlijke fouten met 2-0 onderuit tegen Dinamo Kiev. Coach Arne Slot zal constateren dat de vorm van vorig seizoen nog ver te zoeken is. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de nederlaag in Oekraïne.

AZ komt te kort voor de Champions League
Dit Dinamo Kiev was bepaald niet onklopbaar, maar AZ sneed zichzelf lelijk in de vingers. De Alkmaarders waren voor rust dominant. Alleen werd een te laag tempo gehanteerd om de thuisploeg écht aan het wankelen te brengen. In de tweede helft strafte Dinamo Kiev dat genadeloos af. In deze vorm heeft AZ weinig te zoeken in de groepsfase van de Champions League...

Extra rust levert niets op
AZ deed voorafgaand aan het duel met Dinamo Kiev een beroep op de KNVB: het competitieduel met FC Utrecht werd verplaatst, zodat de ploeg van Slot zich optimaal kon voorbereiden. Het resultaat was er niet naar. AZ speelde in een laag tempo en ging met 2-0 onderuit in Oekraïne. Het laatste potje om het 'echie', tegen Viktoria Plzen, was liefst drie weken geleden. Brak het gebrek aan intensiteit na een slechte voorbereiding AZ niet juist op?

Alkmaarse steunpilaren geven niet thuis
Uitgerekend routinier Fredrik Midtsjö stond met een persoonlijke fout aan de basis van de nederlaag. De Noor was echter niet de enige die zijn niveau van vorig seizoen bij lange na niet haalde. Voorin had onder meer Myron Boadu het vizier niet op scherp en ook doelman Marco Bizot was niet 'De Muur'.

AZ loopt miljoenen mis
Als AZ de play-offs van de Champions League had bereikt, was het verzekerd geweest van nog eens vijf miljoen euro.  Dat bedrag is gereserveerd voor de verliezers in de laatste voorronde van het miljardenbal. Bij een plekje in de groepsfase was de zilvervloot Alkmaar helemaal binnengevaren. Dan had AZ alleen al een startpremie van 15,25 miljoen euro mogen bijschrijven.

Nederlaag voor UEFA-coëfficiëntenlijst
Nederland is met België verwikkeld in een felle strijd om plek acht op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Bij een zege van AZ had Nederland 0,3 punten verdiend, nu is dat 0,1 punt. Daarmee blijven de Zuiderburen na dinsdag boven Nederland staan. België kan zelfs uitlopen: AA Gent neemt het op tegen Rapid Wien.

8. België 31.300
9. Nederland 31.200

Volgende halte: Europa League
Geen ontmoeting met AA Gent of Rapid Wien in de play-offs van de Champions League, maar een plekje in de groepsfase van de Europa League. Voor Slot is er nog het nodige werk aan de winkel, voordat het zover is.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws