Ajax profiteert van uitschakeling AZ: extra miljoenen naar Amsterdam

Ajax profiteert van uitschakeling AZ: extra miljoenen naar Amsterdam

Gepubliceerd: dinsdag 15 september 2020 om 21:36di 15-09-2020 om 21:36

Ajax is door de uitschakeling van AZ verzekerd van extra Champions League-miljoenen. Omdat de club uit Alkmaar in Oekraïne werd uitgeschakeld door Dinamo Kiev is er dit seizoen maar één ploeg actief in de Champions League en hoeft Ajax de televisiegelden niet te delen.

Ajax krijgt ongeveer drie miljoen euro extra overgemaakt. Wanneer AZ zich zou plaatsen voor de Champions League, zouden ook zij dat bedrag krijgen. Nu gaat alles naar Amsterdam. Ajax krijgt al een startpremie van 15,25 miljoen euro omdat het zich geplaatst heeft voor de Champions League. Daar komt nog een vergelijkbaar bedrag bij door het clubcoëfficiënt, die wordt bepaald op basis van de afgelopen tien jaar én de successen uit het verleden.

Bij elkaar is dat al om en nabij de dertig miljoen euro. Iedere overwinning van Ajax in de groepsfase van de Champions League levert 2,7 miljoen euro op. Een gelijkspel is goed voor 900.000 euro. Wanneer Ajax zich plaatst voor de achtste finales komt er nog eens 9,5 miljoen binnen. De kwartfinale levert 10,5 miljoen op en de halve finale 12 miljoen. De finalisten krijgen vijftien miljoen overgemaakt en de winnaar nog eens 7,5 miljoen.

Daar tegenover staat wel minder inkomsten uit ticketverkoop. Door de coronacrisis is het nog maar de vraag hoeveel supporters er de Johan Cruijff Arena in mogen. Dat scheelt aanzienlijk in de inkomsten.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws