Vier 'PSV-muntjesgooiers' in Spanje veroordeeld tot celstraf en geldboete

Vier 'PSV-muntjesgooiers' in Spanje veroordeeld tot celstraf en geldboete

16-09-2020 14:35 Laatste update: 14:38
127

Vier supporters van PSV hebben in Spanje een celstraf van drie maanden en een boete van 1500 euro opgelegd gekregen. De fans zijn gestraft voor onder meer het gooien van muntjes richting bedelaars, voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid in maart 2016.

In Spanje en Nederland ontstond er veel ophef nadat beelden verschenen van supporters van PSV die de Roma-bedelaars op Plaza Mayor vernederden. De vier fans die uiteindelijk veroordeeld zijn kregen aanvankelijk een eis van een jaar celstraf en 600 euro boete te horen. De celstraf is uiteindelijk verlaagd, en de boete verhoogd. De vier veroordeelden zijn akkoord gegaan met de straf, meldt het Spaanse persbureau EFE.

Naast het gooien van muntjes werd een oude vrouw gedwongen zich op te drukken en verbrandde een andere meegereisde fan een briefje van 5 euro voor de ogen van de bedelaars. De vier veroordeelde fans hoeven in principe niet hun straf uit te zitten. In Spanje geldt dat bij een eerste veroordeling voor alle celstraffen onder de twee jaar.

De fans hebben eerder in Nederland ook een stadionverbod gekregen van één tot drie jaar gekregen.