Alles over Eran Zahavi: PSV haalt nieuwe Eredivisie-attractie in huis

Alles over Eran Zahavi: PSV haalt nieuwe Eredivisie-attractie in huis

20-09-2020 13:20
180

PSV heeft zich zondag officieel versterkt met Eran Zahavi. Met de Israëlische spits (33) haalt de Eindhovense club een geroutineerde doelpuntenmachine in huis, die op zoek is naar revanche.

"Als Zahavi in Nederland had gespeeld, had hij in Oranje gestaan en misschien wel een transfer naar een buitenlandse topclub gemaakt", liet Peter Bosz in april 2016 optekenen, vlak voor zijn overstap van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. De huidige trainer van Bayer Leverkusen keek in zijn enige seizoen in Israël zijn ogen uit: nog nooit had hij met zo'n complete spits gewerkt als Zahavi.

Wedden

Meer odds

Zahavi was dat jaar niet te stoppen. Hij maakte een recordaantal van 35 doelpunten in 36 competitiewedstrijden, terwijl hij daarvoor ook niet bepaald had stilgezeten. In de seizoenen 2013/2014 en 2014/2015 scoorde de spits respectievelijk 29 en 28 keer. Na vier hyperproductieve seizoenen werd Ajax nadrukkelijk aan hem gelinkt, maar Zahavi koos vier jaar geleden voor het grote geld bij Guangzhou R&F.

Historische cijfers
In China borduurde hij voort op zijn ongekende moyenne: Zahavi was in zijn eerste halve seizoen meteen goed voor elf competitiegoals en zes assists in het bekertoernooi. In 2017 kroonde hij zich tot topscorer van de Super League met 27 goals, waarmee hij grote namen als Ezequiel Lavezzi (21 goals) en Hulk (17) voor bleef. In 2018 was het 20 keer raak, waarna in 2019 zijn meest productieve seizoen volgde: 29 goals in 28 competitieduels.

De laatste cijfers zijn historisch: nooit eerder scoorde een speler zo vaak in één Super League-seizoen. Natuurlijk, de Chinese competitie staat niet zo hoog aangeschreven als de Europese topcompetities, maar het niveau steeg het laatste decennium drastisch door de influx van grote namen als Oscar, Mousa Dembélé, Yannick Carrasco, Odion Ighalo, Alexandre Pato, Paulinho en Marko Arnautovic.

Tweebenige spits met revanchegevoelens
Zahavi is een garantie voor doelpunten, maar vooral in de kleinere competities. De toenmalige Serie A-club Palermo nam hem in de zomer van 2011 over van Hapoel Tel Aviv, maar Zahavi kwam niet verder dan twee goals in twee seizoenen. Met de ziel onder zijn arm keerde hij terug naar Israël. Zijn frustrerende verblijf op Sicilië legde wel de kiem voor zijn naderende PSV-transfer: de eerzuchtige Zahavi - zoon van een Franse vader - zint op revanche en wil slagen op Europese bodem.

Met Zahavi haalt PSV, mits als alle partijen het komend weekend eens worden, een tweebenige schaduwspits in huis, die ook uit de voeten als vleugelaanvaller. De ervaren Israëliër kan kansen creëren voor anderen, maar maakt vooral doelpunten uit alle hoeken en standen. En hij heeft patent op beauty's. Vorig jaar ging Zahavi nog de wereld over met een winnende rabona in blessuretijd.

In dienst van de nationale ploeg van Israël zijn de cijfers van Zahavi iets minder indrukwekkend: in 51 interlands maakte hij 20 doelpunten. Hoogtepunt was echter de laatste EK-kwalificatiereeks, waarin de spits elf keer scoorde in tien wedstrijden. Oostenrijk en Letland werden het slachtoffer van een hattrick.

"Ik heb hem gevraagd wat voor speler hij is, aangezien het echt waanzinnig is wat voor doelpunten hij maakt", zei Bayer Leverkusen-verdediger Aleksander Dragovic eind 2019 na Oostenrijk - Israël. Ook de Oostenrijkse keeper Cican Stankovic was vol bewondering. "Wereldklasse. Hij schiet met links, met rechts en uit alle posities. Hij is een ongelooflijke speler die naar mijn mening veel te goed is om in China te spelen."

Kogel door de kerk
Zondagmiddag bevestigde PSV dat Zahavi een tweejarig contract heeft getekend. De Eindhovense club betaalt géén transfersom, omdat het contract van Zahavi bij Guangzhou R&F is ontbonden. Hij gaat in het Philips Stadion concurreren met Donyell Malen, Noni Madueke, Maxi Romero en Joël Piroe.