Bevliegingen Veerman en Veerman leiden Heerenveen naar voorlopige koppositie

19-09-2020 22:49 Laatste update: 22:59
71

SC Heerenveen beleefde een bijzonder moeizame voorbereiding, maar heeft precies op tijd de smaak te pakken gekregen. De Friezen walsten zaterdag in een tijdsbestek van twintig minuten over Fortuna Sittard heen, konden zich een mindere tweede helft permitteren en staan na twee wedstrijden op zes punten: de Zuid-Limburgers daarentegen wachten nog op hun eerste punt.

Heerenveen startte met nieuwkomer Jan Paul van Hecke en liep tussen minuut 15 en minuut 34 uit naar een 0-3 voorsprong, met dank aan het duo Veerman-Veerman. Henk Veerman legde de bal klaar voor Daniel Batista Meier, die de 0-1 aantekende. Joey Veerman benutte niet lang daarna een penalty en Henk Veerman knalde de derde treffer van de avond binnen.

Fortuna-trainer Kevin Hofland greep hardhandig in tijdens de rust: Ben Rienstra (ex-Heerenveen) en Emil Hansson moesten plaatsmaken voor Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo. De thuisploeg vond nieuwe energie en zette Heerenveen-doelman Erwin Mulder meerdere malen aan het werk. Zian Flemming schoot rakelings naast en Semedo stuitte op de doelman.

Een kwartier voor tijd had Fortuna zijn aansluitingstreffer alsnog te pakken: Sebastian Polter werkte de bal van dichtbij over de lijn. Heerenveen leek een heet slotkwartier tegemoet te gaan, maar werd op tijd wakker en liet Fortuna niet meer in de buurt van een tweede treffer komen. Mitchell van Bergen en Henk Veerman misten nog prima kansen op de 1-4, maar de driepunter kwam niet meer in gevaar.

De voorlopige Eredivisie-koploper ontvangt op zaterdag 26 september VVV-Venlo en mogen dan proberen om hun maximale score te behouden. Het nog puntloze Fortuna speelt op diezelfde dag thuis tegen AZ.