Opmerkelijk: Burgemeester Tilburg sluit verbod op betaald voetbal niet uit

25 september 2020 om 18:15

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg overweegt het betaalde voetbal te verbieden. Hij vraagt zich af of er wel doorgespeeld kan worden als blijkt dat (een deel van) de voetbalsupporters zich moeilijk aan de coronaregels kunnen houden. Opmerkelijk is dat Weterings donderdag nog een evenement met honderden Willem ll-supporters door liet gaan.

Weterings gaf toestemming aan honderden Willem ll-fans om de Europa League-wedstrijd tegen Rangers FC op een gezamenlijke plek te bekijken. Echter werd duidelijk dat zij zich niet aan de coronaregels hebben gehouden. "We hebben te maken met een groep supporters van Willem ll die hoe dan ook bij elkaar zouden komen, zeker als ze na vijftien jaar weer Europees voetbal mochten spelen", legt Weterings uit bij NPO Radio 1.

"De keuze was: laten we het gebeuren, of hebben we de mogelijkheid om afspraken te maken onder welke voorwaarden het gaat. Het is een keuze tussen vele kwaden en het is niet goed gegaan, dat is duidelijk als we zien wat het gedrag van de supporters heeft opgeleverd, maar het is wel de keuze waar we op uit zijn gekomen."

Weterings krijgt de situatie met Feyenoord-fans voorgelegd. "Daar was de harde kern binnen. De harde kern van Willem ll wilde niet eens het stadion in als ze de mogelijkheid zouden hebben (vanwege de anderhalvemeter, red.). Het gedrag was hetzelfde, maar het verbieden van elke activiteit had grotere problemen op kunnen leveren. Als we niet zouden weten waar de harde kern van Willem ll tijdens de wedstrijd zou zijn, zou een groot deel van de horeca in de binnenstad van Tilburg niet opengaan. Die wilde weten waar ze zouden verblijven. Dat zou betekenen dat mensen die wel volgens de regels de wedstrijd wilde zien, die gelegenheid niet hadden gehad."

Weterings sluit verbod niet uit
Weterings overweegt nu om het betaalde voetbal te verbieden. "Een deel van de mensen die de ongeregeldheden veroorzaakten zal het niet uitmaken, die willen niet het stadion in. Wat mij betreft wordt de afweging: kunnen we binnen de spelregels die er zijn überhaupt een vorm van betaald voetbal voortzetten? Daar zal ik over praten met m'n collega's. Ik heb met Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam, red.) gesproken over hoe hooligans zich gedragen. Daar zullen we zeker over hebben."

"Daar móet ik over nadenken, omdat we steeds moeten reageren op de actuele situatie die ontstaan is", vervolgt Weterings. "Daar zal ik ook met m'n collega's in de driehoek over moeten spreken, met politie en justitie. We moeten het afstemmen met collega's die in de voetbalsteden met dat bijltje moeten hakken. Dat is wat ik ga doen."

"De negatieve voorbeelden stapelen zich op. Ook dan moeten we de afweging maken: wat betekent dit voor de mensen die zich aan de regels houden en graag naar het stadion gaan? We zoeken naar de balans, maar u weet ook dat we ook naar de economische en sociale effecten moeten kijken. We willen niet onnodig activiteiten onnodig maken, terwijl we nog op een goede manier binnen de spelregels ontmoetingen kunnen hebben."