Tiental Ajax houdt Vitesse af en behoudt met moeite zijn maximale score

26-09-2020 22:56
488

Ajax is na drie Eredivisie-speelrondes nog steeds zonder puntenverlies. De nummer één van het vorige seizoen had het allesbehalve makkelijk met Vitesse en moest ook drie kwartier lang met tien man spelen, maar sloeg de aanval van de Arnhemmers af. Antony besliste het treffen en bezorgde Ajax zijn moeizame zege.

Beide ploegen hadden in de eerste twee speelrondes tegen RKC Waalwijk en Sparta gespeeld, waren in de winning mood en gingen direct los. Na amper twee minuten spelen hadden beide teams al kansen gekregen via Oussama Tannane en Quincy Promes. De Arnhemmers openden brutaal en roken via Loïs Openda, Oussama Darfalou en Tannane aan de openingstreffer. Die viel echter aan de andere kant. Noussair Mazraoui stoomde op, haalde de achterlijn en bediende Quincy Promes: 1-0.

Vitesse liet het er niet bij zitten en rook aan de gelijkmaker: Darfalou had hem zelfs op zijn hoofd, maar Andre Onana redde katachtig. Vlak voor rust stond Ajax opeens met tien man: Edson Álvarez ging na een duel op het been van Openda staan en kreeg rood van arbiter Pol van Boekel. Opmerkelijk genoeg was Ajax in het begin van de tweede helft de gevaarlijkste ploeg, maar Antony miste een reeks kansen. Vitesse strafte dit vervolgens af: uitgerekend ex-Ajacied Riechedly Bazoer kon vanuit de tweede lijn aanleggen en liet Onana kansloos.

De spanning bereikte het kookpunt in de Johan Cruijff Arena en Vitesse leek zelfs uit te lopen naar 1-2. Eli Dasa verschalkte Onana, maar raakte de paal: niet veel later sloeg Ajax aan de andere kant toe. Mohammed Kudus leverde de assist af en Antony verschalkte Remko Pasveer in de verre hoek: 2-1. De doelman zag een paar minuten daarna Promes voor zich opduiken, maar hield Vitesse op de been met een knappe save.

De tien van Ajax verdedigden hun krappe voorsprong met hand en tand en trokken de punten over de streep. Vitesse probeerde nog een slotoffensief te ontketenen, maar konden geen serieuze kans meer creëren.