'Kabinet maakt maandagavond bekend: geen publiek meer bij profvoetbal'

'Kabinet maakt maandagavond bekend: geen publiek meer bij profvoetbal'

28-09-2020 14:15 Laatste update: 15:27
681

De stadions blijven vanaf komend weekend weer leeg. Volgens het Algemeen Dagblad en de NOS gaat het kabinet maandagavond een publieksverbod aankondigen voor het profvoetbal én amateurvoetbal. De maatregelen worden in elk geval voor de komende weken van kracht, daarna wordt er geëvalueerd.

Maandag om 19.00 uur houden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie om de maatregelen toe te lichten. Ze staan onder druk, nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. Ook de horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten, weet het AD.

In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal dertig mensen samenkomen. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van vijftig personen gelden voor bijeenkomsten. Er wordt nog overlegd over de 'ingrijpende maatregelen', maar in grote lijnen staat het vast.

Afgelopen week lag het voetbal onder een vergrootglas, nadat de coronaregels met voeten werden getreden tijdens de Eredivisie-wedstrijd tussen Feyenoord en FC Twente. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen", zei Rutte vervolgens.

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport gaf zaterdag opnieuw een officiële waarschuwing, toen ze liet weten dat het kabinet overweegt om publiek te weren bij nieuwe schendingen van de regels. Dat leidde tot een boze reactie van de KNVB.

In het voorbije Eredivisie-weekend waren er geen noemenswaardige incidenten en kregen  de supporters complimenten voor hun gedrag van onder meer Feyenoord-trainer Dick Advocaat en Ajax-directeur Edwin van der Sar. De nieuwe kabinetsmaatregel zal grote impact hebben op de clubs.