Dest naar Barça: 'Niemand kent hem hier, maar hij heeft de publieke opinie mee'

Dest naar Barça: 'Niemand kent hem hier, maar hij heeft de publieke opinie mee'

28-09-2020 15:45 Laatste update: 15:51
36

Het zal je maar gebeuren op je negentiende: opeens moeten kiezen tussen Bayern München en FC Barcelona. Sergiño Dest moest na zijn eerste Eredivisie-seizoen die knoop al doorhakken en heeft gekozen voor de Blaugranas. Nu mag hij proberen naam te maken in de Primera División en de harten van de Catalaanse fans te veroveren.

De naam Dest doet nu nog weinig belletjes rinkelen in Spanje, verzekert Deportes Cuatro-journalist Álvaro Montero. "Als je in Spanje een foto van hem laat zien – of het nou in Barcelona, Madrid, Valencia of Bilbao is – niemand zal hem herkennen", laat hij weten aan VoetbalPrimeur. "Twee maanden terug had ik ook nog nooit van hem gehoord. Niemand weet iets van hem, alleen dat hij van Ajax komt en dat Ronald Koeman het in hem ziet zitten."

Wedden

Meer odds

Het is nog niet zo lang geleden dat dit ook het geval was in Nederland: Dest viel nauwelijks op in de Ajax-jeugd en had een handjevol wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. Bij Ajax 1 schoot hij echter als een komeet omhoog. 'Waar komt die opeens vandaan?', vroeg Willem van Hanegem zich af na de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, waarin Dest debuteerde.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy to have made my debut! #moretocome💫

Een bericht gedeeld door Sergiño Dest (@sgd_2) op

Montero sluit niet uit dat Dest ook de Spaanse voetbalvolgers zal verbazen. "Niemand kent hem op dit moment, maar misschien is hij over één jaar wel een 'superstar'. Hij is zeker geen topaankoop, zoals Thiago Alcântara of Robert Lewandowski wél zouden zijn. Het zou echter zomaar kunnen dat hij de komende tien jaar de vaste rechtsback wordt, net als Dani Alves."

'Zegt genoeg dat Bayern hem ook wil'
Dest is afkomstig uit het Nederlandse netwerk van Koeman, die ook jacht maakt op Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. De Catalaanse fans hebben vertrouwen in de visie van hun nieuwe trainer en zullen dan ook geduldig zijn met Dest. "Er is geen geld voor grote transfers, dus de supporters hebben ook niet zulke hoge verwachtingen", weet Montero. "Ze zijn bovendien allang blij dat er nieuwe spelers komen, nu Luis Suárez en Arturo Vidal voor een schijntje weg zijn gegaan. Koeman wil Dest graag en rekent op hem, dat maakt de fans nieuwsgierig. Zeker door het feit dat Bayern hem wilde hebben, dat zegt ook wel genoeg."

Datzelfde Bayern trakteerde Barcelona onlangs op één van de meest vernederende nederlagen in de clubhistorie: anderhalve maand na die 8-2 worden ze dus afgetroefd op de transfermarkt. "Maar dat verbaast me niet", aldus de gedecideerde Montero. "Als Ernesto Valverde of Quique Setién er nog had gezeten, snap ik dat hij zou twijfelen. Maar Dest krijgt nu de kans om met Ronald Koeman te werken en met Lionel Messi te spelen: twee absolute Barça-legendes. Misschien is Bayern nu de beste club van Europa, maar tegen Barcelona kun je eigenlijk geen nee zeggen, zeker niet als je uit Nederland komt."

'Hij kan zomaar een publiekslieveling worden'
Dest lijkt bovendien op het ideale moment in te stappen: Barça zit namelijk niet al te ruim in zijn rechtsbacks. Nélson Semedo en Sergi Roberto vulden die positie tijdens de voorbije seizoenen in: Semedo zakte door het ijs tegen Bayern en is verkocht aan Wolverhampton Wanderers, terwijl Roberto van origine een middenvelder is. "Ze waren allebei degelijk, maar nooit spectaculair. Dest heeft relatief weinig concurrentie én hij heeft de publieke opinie mee, omdat hij een aankoop van Koeman is. Als hij het goed doet tijdens zijn eerste twee, drie wedstrijden, kan hij meteen een publiekslieveling worden", besluit Montero.

Het afronden van de transfer is een kwestie van tijd. Ajax en FC Barcelona bereikten zaterdagavond na Ajax-Vitesse een akkoord en Dest zal deze week nog gepresenteerd worden in Catalonië.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)