Dest was probleemgeval bij Ajax: 'Niemand drong tot hem door'

Dest was probleemgeval bij Ajax: 'Niemand drong tot hem door'

30-09-2020 08:10 Laatste update: 13:05
81

Sergiño Dest staat voor een toptransfer van Ajax naar FC Barcelona. Een van zijn jeugdtrainers in Amsterdam, Gery Vink, vertelt in de Volkskrant over de opmerkelijke jaren van Dest in de jeugdopleiding van Ajax.

De negentienjarige rechtsback stond vaak op het punt om weggestuurd te worden van de academie. "Voetballen kon hij wel, maar zijn gedrag was uiterst merkwaardig", zegt Vink, die Dest onder zijn hoede had bij Ajax onder 17. "Veel creatieve, eigenzinnige spelers bouwen als puber een dossier met misstappen op, maar dat van Sergiño is wel heel bijzonder. Hij had ontzettend veel moeite met gezag, maar ook met zichzelf. Hij wilde anders zijn dan de rest. Kwam hij ineens met een witte zweetband aanzetten zoals basketbalster Lebron James die draagt, of een afwijkend shirt. Daar wilde hij dan wedstrijden mee spelen."

Vink moest keihard voor de verdediger zijn, terwijl Dest zelf het gevoel had dat hij onbegrepen werd bij Ajax. "Niemand drong tot hem door, op school was hij al even onbenaderbaar", zegt Vink. "Ik vind het superknap dat hij nu toch op dit niveau is gekomen. Sergiño was niet te coachen. Nul. Je moest er echt bovenop zitten. Winston Bogarde, die toen de verdedigers trainde, en ik waren keihard voor hem. Dat was de enige manier."

Dest is dinsdagavond aangekomen in Barcelona, waar hij woensdag de medische keuring zal ondergaan. De rechtsback levert Ajax zo'n twintig miljoen euro op.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s