Miljoenenregen: dit verdient Ajax in het nieuwe Champions League-seizoen

Miljoenenregen: dit verdient Ajax in het nieuwe Champions League-seizoen

Gepubliceerd: donderdag 1 oktober 2020 om 18:30do 01-10-2020 om 18:30

Laatste update: woensdag 21 oktober 2020 om 10:00wo 21-10-2020 om 10:00

Ajax neemt het dit nieuwe Champions League-seizoen in Groep D op tegen Liverpool, Atalanta Bergamo en FC Midtjylland. Wat kunnen de Amsterdammers nu precies verdienen aan het miljardenbal? VoetbalPrimeur zet het voor je op een rijtje.

Startgeld
Door de directe kwalificatie voor de Champions League kan Ajax meteen 15,25 miljoen euro startpremie bijschrijven. Op basis van de coëfficiëntenranglijst, waarop Ajax plek veertien inneemt van de in de Champions League actieve clubs, krijgen de Amsterdammers er nog zo'n twintig miljoen euro bij. Tel daarbij nog even de zes miljoen euro aan tv-gelden voor de poulefase op, en directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar kunnen zo al bijna 42 miljoen euro in de kluis stoppen.

Liever deze explainer bekijken? Check hier onze video over de inkomsten van Ajax in de Champions League!

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Kaartverkoop en solidariteitsbijdrage
De kaartverkoop voor de groepsfase levert Ajax doorgaans zo'n zes miljoen euro op, maar dat bedrag zal dit seizoen natuurlijk flink minder hoog uitvallen vanwege de coronacrisis. Vooralsnog blijven de stadions leeg en hoeft Ajax niet op inkomsten uit die hoek te rekenen. Ook staat de club mogelijk een klein deel van de Champions League-inkomsten af aan andere Eredivisie-clubs, als solidariteitsbijdrage na het vroegtijdig gestopte afgelopen seizoen.

Prestaties
Op basis van de prestaties in de Champions League kan Ajax mogelijk nog een veel hoger bedrag bijschrijven. Zo levert een overwinning in de Champions League maarliefst jawel 2,7 miljoen euro op. Een gelijkspel is goed voor 9 ton.

Overwinteren
Bij overwintering wordt een Europees avontuur voor Ajax nog veel interessanter. Plaatsing voor de achtste finales levert 9,5 miljoen euro op, een kwartfinaleplek 10,5 miljoen euro, deelname aan de halve finale 12 miljoen euro en een finaleplek maarliefst 15 miljoen euro. De winnaar van de Champions League krijgt daar nog 7,5 miljoen euro bovenop.

140 miljoen euro
Het is voor Ajax het derde jaar op rij dat de groepsfase van de Champions League behaald wordt. De afgelopen jaren zagen Overmars en Van der Sar al een miljoentje of 140 Amsterdam binnenrollen. In het succesjaar 2018/'19, waarin Ajax de halve finale van de Champions League behaalde, verdiende Ajax bijna negentig miljoen euro. Vorig jaar stond de teller, ondanks de uitschakeling in de groepsfase, op ruim vijftig miljoen euro.

Verlies in 2021
Dit seizoen kan Ajax de Champions League-miljoenen heel goed gebruiken. In het jaarverslag over het seizoen 2019/'20 sprak de club de verwachting uit dat er in 2021 een verlies gedraaid zal worden vanwege de coronacrisis.

Voor Ajax begint het het nieuwe Champions League-avontuur op 20 of 21 oktober. De Amsterdammers spelen twee triple headers: twee periodes van drie weken waarin drie groepswedstrijden gespeeld worden.

Poll

Gaat Ajax overwinteren in de Champions League?

(4840 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws