Zahavi loodst PSV naar groepsfase: Nederland met vier clubs in Europa

01-10-2020 20:50
156

Nederland is dit seizoen met vier clubs actief in Europa. PSV greep donderdagavond een ticket voor de groepsfase van de Europa League door Rosenborg BK te verslaan: 0-2. Eran Zahavi was de grote man met een doelpunt en assist.

Feyenoord en AZ plaatsten zich al voor het hoofdtoernooi van de Europa League en donderdag werd Ajax bij de Champions League-loting gekoppeld aan Liverpool, Atalanta Bergamo en FC Midtjylland. Ook PSV speelt minimaal een half jaar in Europa.

Zahavi was in Trondheim de grote man. PSV kreeg de Israëlische spits op het nippertje speelgerechtigd en kreeg dat dubbel en dwars uitbetaald: na 22 minuten tekende de debutant meteen voor de belangrijke openingstreffer. Even daarvoor had Zahavi al de paal geraakt.

Ryan Thomas had op het moment van de 0-1 het veld verlaten met een blessure. Hij werd vervangen door Jorrit Hendrix, die zag dat PSV de bovenliggende partij bleef. Op slag van rust kreeg Rosenborg wel een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker, maar Yvon Mvogo en een flinke dosis geluk voorkwamen een doelpunt.

Na rust bleef het lange tijd 0-1, ondanks goede kansen voor PSV. Zahavi en Donyell Malen vergaten de trekker over te halen, maar Cody Gakpo loodste zijn ploeg uiteindelijk dik verdiend in veilige haven. Hij schoot de bal op aangeven van Zahavi onberispelijk via de paal binnen en hielp PSV aan een Europa League-ticket.