Tegenstanders van PSV: Spaanse sensatie, kampioen en wereldberoemde voorzitter

Tegenstanders van PSV: Spaanse sensatie, kampioen en wereldberoemde voorzitter

02-10-2020 15:30
41

PAOK Saloniki, Granada en Omonia Nicosia: PSV is in een mediterrane Europa League-poule mét perspectief beland. Tijd voor een nadere kennismaking: VoetbalPrimeur loopt de drie tegenstanders na.

PAOK Saloniki
Als groepshoofd kon PSV zware tegenstanders als Leicester City en Real Sociedad treffen in Pot 2, maar PAOK Saloniki kwam uit de koker. PSV speelde in zijn historie zeven wedstrijden tegen de Grieken. Daarvan won het er vier en gingen er drie verloren. De laatste keer dat de twee clubs elkaar troffen was in 2012, toen een oefenduel in een PSV-zege (0-2) resulteerde.

PAOK is overigens ook de ploeg van de geschorste voorzitter Ivan Savvidis, die twee jaar geleden met een pistool het veld op kwam. Wie kent de beelden niet.

Sterspelers
De man om in de gaten te houden tijdens de dubbele ontmoeting tussen PSV en PAOK is Diego Biseswar. De geboren Amsterdammer, opgeleid door Feyenoord, is begonnen aan zijn vijfde seizoen in Thessaloniki. De laatste keer dat PAOK een Nederlandse club trof in Europa - Ajax in de derde voorronde van de de Champions League - was Biseswar in topvorm.

Houd ook Antonio Colak in de gaten: de Kroatische spits kwam deze zomer voor drie miljoen euro over van HNK Rijeka. Hij scoorde nog niet in de Griekse competitie. Moussa Wagué werd twee jaar geleden door FC Barcelona losgeweekt bij KAS Eupen en moet na een mislukte huurperiode bij OGC Nice kilometers maken bij PAOK. Met de achttienjarige Christos Tzolis staat er ook nog een belofte in de spits.

Nieuwe spelers
Naast Colak versterkte PAOK zich deze zomer met een bekende naam: Andrija Zivkovic kwam transfervrij over van Benfica. Twee jaar geleden werd de Servische vleugelaanvaller nog in verband gebracht met Ajax.

Alle inkomende transfers: Antonio Colak (Rijeka), Andrija Zivkovic (Benfica), Moussa Wagué (FC Barcelona), Nikoloz Ninua (Dinamo Tbilisi), Adrian Nilsen Pereira (Viking FK), Stefan Schwab (Rapid Wien) en Georgios Vrakas (Napoli).

Vertrokken spelers
Pontus Wernbloom speelde tussen 2009 en 2012 bij AZ, waar hij uitgroeide tot één van de beste controleurs van de Eredivisie. Na een miljoenentransfer naar CSKA Moskou speelde hij afgelopen seizoen bij PAOK. Een succes werd dat niet, waarna hij koos voor een terugkeer naar Zweden. Een andere opvallende vertrekker is Lazaros Lamprou, die indruk maakte bij Fortuna Sittard en dit seizoen opnieuw in de Eredivisie is gestald, bij FC Twente.

Alle uitgaande transfers: Dimitrios Limnios (1. FC Köln), Chuba Akpom (Middlesbrough), Nikolaos Botis (Internazionale), Marko Mihojevic (Göztepe), Pontus Wernbloom (IFK Göteborg), Lazaros Lamprou (FC Twente), Amr Warda (Volos NPS)

Laatste opstelling (PAOK - Krasnodar, woensdag 30 september, 3-4-2-1)
Zivkovic; Crespo, Ingason, Varela, Michailidis, Giannoulis; El Kaddouri, Schwab; Zivkovic, Pelkas, Tzolis.

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
PAOK greep in 2019 de derde landstitel in de clubgeschiedenis, maar moest vorig seizoen het kampioenschap weer aan het dominante Olympiakos laten. Het verschil tussen de twee topclubs van Griekenland: achttien punten. PAOK zette de laatste jaren wel de traditionele topclubs AEK Athene en Panathaikos in de achteruitkijkspiegel.

Prestatie in Europa afgelopen seizoen
De Europese prestaties van PAOK in het seizoen 2019/2020 liepen uit op een Griekse tragedie. In de derde voorronde van de Champions League werd Ajax de stuipen op het lijf gejaagd, maar na de 2-2 in Thessaloniki ging het een week later mede door twee penalty's van Dusan Tadic mis in Amsterdam (3-2).

De wedstrijd kreeg overigens nog een opvallend staartje: Ziggo Sport-commentator Sierd de Vos ging volgens PAOK over de schreef door te zeggen dat 'het slecht gaat met de Griekse economie' en dat de ontblote supporters 'daarom geen kleren meer aan hebben'. De Grieken noemden die de opmerkingen 'racistisch, onacceptabel en gevaarlijk'. Vervolgens glipte ook een Europa League-ticket PAOK uit handen: Slovan Bratislava won op basis van uitgoals.

Granada
De stad in Andalusië is vooral bekend van het befaamde Alhambra, maar heeft sinds vorig seizoen ook een club die meedoet in de subtop van Spanje. Granada was vorig seizoen één de verrassingen van La Liga, eindigde op de zevende plaats en debuteert dit jaar in Europa. De Spanjaarden overleefden drie voorrondes - tegen Teuta Durrès, Lokomotivi Tbilisi en Malmö - om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Sterspeler
Granada moet het hebben van het hechte collectief, maar de selectie herbergt zeker een paar spelers van naam. Jesús Vallejo (23) stond jarenlang te boek als hét verdedigende talent van Real Madrid, routinier Maxime Gonalons (31) speelde bij Olympique Lyon, AS Roma en Sevilla en Granada nam deze zomer de Braziliaanse vleugelverdediger Kenedy over van Chelsea. Kenedy werd in het verleden regelmatig gelinkt aan PSV en maakte vorig seizoen Ajax nog het leven zuur met Getafe.

De blikvanger staat echter in de spits: Roberto Soldado (35) stond onder contract bij Real Madrid, Getafe, Valencia, Tottenham Hotspur, Villarreal en Fenerbahçe en streek vorig jaar neer in Andalusië. Meer dan acht competitiegoals maakte hij nog niet, maar Soldado staat garant voor dreiging. Vrijdag trok Granada nog een extra spits aan: Luis Suárez - die andere - kwam voor zeven miljoen euro over van Watford.

Nieuwe spelers
Met Suárez is meteen de grootste zomeraankoop van Granada genoemd. De club versterkte zich ook met Luis Milla (Tenerife), Gonalons (Roma), Alberto Soro (Real Madrid), Dimitri Foulquier (Watford), Kenedy (Chelsea) en Jorge Molina (Getafe). De totale transferuitgeven: ruim twintig miljoen euro.

Vertrokken spelers
Granada slaagde erin deze zomer de selectie zo goed als intact te houden. Alleen Álvaro Vadillo (Celta de Vigo), José Antonio González (Huelva) en Bernardo Cruz (Córdoba) lieten de club transfervrij achter zich.

Laatste opstelling (Malmö FF - Granada, 1-3, donderdag 1 oktober, 4-5-1)
Silva; Díaz, Duarte, Sánchez, Neva; Gonalons, Puertas, Montoro, Herrera, Machís; Soldado

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Het kon afgelopen seizoen niet op voor Granada. De start was zelfs ronduit sensationeel: in de eerste maanden regen de Andalusiërs de overwinningen aaneen, waarbij met name de overwinning op Barcelona in september opzien baarde. De club kreeg te maken met een terugval, maar trainer Diego Martínez wist de schade beperkt te houden. Op de laatste speeldag zakte Granada nog naar de zevende plek, ten faveure van Real Sociedad.

Omonia Nicosia
Voor de gemiddelde voetbalvolger de grote onbekende in Groep D. Net als Granada debuteert Omonia Nicosia in de Europa League. De Cyprioten begonnen in de eerste Champions League-voorronde en kwamen verrassend ver, maar moesten deze week hun meerdere erkennen in het Griekse Olympiakos (2-0 en 0-0). PSV en Omonia Nicosia troffen elkaar nog nooit.

Sterspeler
Omonia Nicosia is een soort kuuroord voor veteranen met ervaring in Europese topcompetities die de laatste jaren van hun carrière willen slijten onder de zon. Al is die enclave ook op één hand te tellen: onder meer de 35-jarige Tomas Hubocan (ex-Zenit en -Olympique Marseille), 35-jarige Jordi Gómez (ex-Barcelona, -Espanyol, -Wigan Athletic en -Sunderland) en 33-jarige Éric Bauthéac (ex-Nice en -Lille) staan er onder contract.

Laatste opstelling (Omonia Nicosia - Olympiakos, 0-0, dinsdag 29 september, 4--4-2)
Fabiano; Hubocan, Lüftner, Láng, Lecjaks; Bauthéac, Gomes, Kousoulos, Tzionis; Duris, Papoulis.

Eindklassering afgelopen seizoen
De twintigvoudig kampioen van Cyprus greep afgelopen seizoen de eerste landstitel sinds 2010 door Anorthosis Famagusta naar de tweede plek te verwijzen. De andere topclubs APOEL Nicosia en Apollon Limassol eindigden op gepaste afstand. In feite was Omonia het AZ van Cyprus, alleen telde in de 1. Division niet het doelsaldo, maar het onderling resultaat. Zeven jaar op rij was stadgenoot APOEL de beste, maar daar bracht Omonia nu dus verandering in.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)