De tegenstanders van Feyenoord: CSKA smijt met geld voor jonge talenten

De tegenstanders van Feyenoord: CSKA smijt met geld voor jonge talenten

02-10-2020 16:00
7

Een kapitaalkrachtige talentenploeg uit Rusland, een opleidingshuis uit Kroatië en een stuntploeg uit Oostenrijk: Feyenoord staat een flinke klus te wachten in de Europa League. VoetbalPrimeur brengt de tegenstanders van de Rotterdammers in de groepsfase in kaart.

CSKA Moskou
Verreweg de zwaarste tegenstander voor Feyenoord tijdens het komende Europa League-seizoen is CSKA Moskou. De huidige nummer vier van Rusland heeft in grote, jonge talenten geïnvesteerd deze zomer in de hoop een aanval te kunnen openen op titelfavoriet Zenit Sint-Petersburg. Met Russische vedettes als doelman Igor Akinfeev en Alan Dzagoev heeft CSKA bovendien een hoop routine in huis. De club staat onder leiding van de Wit-Russische coach Viktor Goncharenko.

Sterspeler
Mogen we er ook meer kiezen? CKSA heeft namelijk twee spelers die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Rechtsback Mario Fernandes is al negen seizoenen op rij de vaste rechtsback in de Russische hoofdstad en schreef met de club al drie landskampioenschappen op zijn naam. In 2012 betaalde CSKA het ongewoon hoge bedrag van vijftien miljoen euro aan Gremio voor de rechtsback. Fernandes, die de Russische nationaliteit heeft en international is van Rusland, maakte deel uit van de WK-selectie in 2018. En hij speelde in 2014 ook nog eens een oefeninterland voor Brazilië.

Aan Niko Vlasic (foto) gaat Feyenoord zijn handen meer dan vol hebben. 22 jaar, Kroatisch, schaduwspits en dit seizoen al vier keer trefzeker in zeven competitieduels. Vlasic speelde al in de Premier League bij Everton en maakte een jaar geleden voor zestien miljoen euro de definitieve overstap naar Moskou. Hij maakt een vast deel uit van de Kroatische nationale selectie en pikt daar ook regelmatig zijn doelpuntjes mee.

Nieuwe spelers
De grote zomeraankoop van CSKA Moskou is natuurlijk Chidera Ejuke, die voor 11,5 miljoen euro overkwam van sc Heerenveen na een opvallend seizoen in de Eredivisie. De komst van Ejuke, die afgelopen maand nog tegen Spartak Moskou scoorde, past volledig in het beleid om jonge spelers naar de club te halen deze zomer. Naast de 22-jarige Nigeriaan kwamen nog drie jongelingen: de 21-jarige Argentijn Adolfo Gaich kwam voor 8,5 miljoen euro van San Lorenzo, de 21-jarige Braziliaan Bruno Fuchs - eerder ook in verband gebracht met Ajax - werd voor acht miljoen euro overgenomen van Internacional en Baktiyar Zaynutdinov (22) stapte voor twee miljoen euro over van Rostov naar CSKA Moskou.

Vertrokken spelers
Grote verliezen op de transfermarkt heeft CSKA niet geleden. Timur Zhamaletdinov stapte voor drie ton over naar Ufa en Khetag Khosonov vertrok voor twee ton naar Alania. Beide spelers waren geen dragende krachten. We kunnen dus wel stellen dat CSKA er deze zomer enorm op vooruit is gegaan.

Laatste opstelling (CSKA Moskou-Lokomotiv Moskou, 0-1, 27 september 2020, 4-3-2-1)
Akinfeev; Fernandes, Karpov, Magnússon, Schennikov; Kuchaev, Vlasic, Zainutdinov; Ejuke

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
CSKA maakte afgelopen seizoen geen enkele kans op de titel in Rusland. De ploeg eindigde op een teleurstellende vierde plaats met vijftig punten, achter Krasnodar (52), Lokomotiv Moskou (57) en Zenit Sint-Petersburg (72).

Prestaties in Europa afgelopen seizoenen
Ook Europees gezien ging het afgelopen seizoen erbarmelijk met CSKA. In de Europa League-groep met Ludogorets Razgrad, Espanyol en Ferencváros eindigden de Russen op een zeer teleurstellende vierde plek. Het jaar daarvoor het het in een Champions League-groep met Real Madrid, AS Roma en Viktoria Plzen ook helemaal mis met een laatste plaats. In 2017/2018 bereikte CSKA nog wel de kwartfinale van de Europa League, waarin Arsenal te sterk was.

Dinamo Zagreb
Feyenoord wacht hoe dan ook een spannend treffen met Dinamo Zagreb, hét talentenhuis van Kroatië waar onder meer Luka Modric groot is geworden. Ook in de huidige selectie van de koploper van Kroatië zitten een aantal groeibriljantjes: zo maken de 22-jarige Lovro Majer en de 21-jarige Luka Ivanusec regelmatig indruk in de ploeg. Maar het allergrootste talent is zonder twijfel de achttienjarige Josko Gvardiol, een centrale verdediger waarvan nu al bekend is dat hij in 2021 voor zestien miljoen euro de overstap maakt naar RB Leipzig.

Sterspeler
De kracht van Dinamo Zagreb ligt aan de uiteinden van het veld. De club heeft een indrukwekkende doelman onder de lat staat uit de eigen jeugd: de 25-jarige Dominik Livakovic, die ook de doelman is van de nationale ploeg van Kroatië. In de spits heeft Dinamo Zagreb de beschikking over Bruno Petkovic, een boomlange aanvaller die lange tijd in Italië heeft gespeeld en vorig seizoen voor één miljoen euro definitief werd overgenomen van Bologna. In september maakte hij nog de eretreffer voor Kroatië in de interland met Portugal (4-1). Het al genoemde supertalent Gvardiol behoort ook tot de absolute sterspelers van de club.

Nieuwe spelers
Bij Dinamo Zagreb waren er afgelopen zomer niet bijzonder veel wisselingen. De club trok een miljoentje of twee uit om Kristijan Jakic (23), Marko Tolic (24) en Stefan Milic (20) naar de club te halen.

Vertrokken spelers
Wel verkocht de club bijzonder goed. De 22-jarige middenvelder Nikola Moro werd voor 8,5 miljoen euro verpatst aan Dinamo Moskou. Damian Kadzior vertrok voor twee miljoen euro naar Eibar, Adrian Semper voor anderhalf miljoen euro naar Chievo Verona en Emir Dilaver voor één miljoen euro naar Rizespor. Een dikke winst van elf miljoen euro dus voor Dinamo Zagreb op de transfermarkt.

Laatste opstelling (Dinamo Zagreb - Flora, 3-1, donderdag 1 oktober, 4-3-2-1)
Livakovic; Stojanovic, Théophile-Catherine, Gvardiol, Leovac; Jakic, Majer, Ademi; Gavranovic, Orsic, Petkovic

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
21 landstitels in 27 deelnames aan de Kroatische hoogste competitie: Dinamo Zagreb heerst al jarenlang in Kroatië en daar lijkt de komende jaren ook geen verandering in te gaan komen. Sinds 2006 kon alleen Rijeka voor het ondenkbare zorgen: de club kroonde zich in 2017 tot kampioen van Kroatië. Dinamo Zagreb werd dat jaar tweede.

Prestaties in Europa afgelopen seizoenen
Het succes van de nationale competitie is moeilijk te evenaren in Europa voor een club als Dinamo Zagreb. Afgelopen seizoen mocht de club meedoen aan de Champions League, maar werd het vierde in een groep met Atalanta Bergamo, Manchester City en Shakhtar Donetsk. Het jaar daavoor haalden de Kroaten de achtste finales van de Europa League, waarin het werd uitgeschakeld door Benfica na verlengingen.

Wolfsberger AC
De onbekende van de drie Feyenoord-tegenstanders en op papier ook de makkelijkste tegenstander voor de Rotterdammers. Dat komt ook door de prestaties van de club tijdens de opening van dit seizoen. Na drie duels staat Wolfsberger, dat in de voorbereiding met 0-2 van Ajax verloor, op een teleurstellende negende plek in de Oostenrijkse Bundesliga met drie punten. Toch staat Wolfsberger te boek als een stuntploeg in Oostenrijk, nadat het zich vorig jaar voor het eerst kwalificeerde voor een Europees eindtoernooi.

Sterspeler
Dat kan er maar één zijn: Dejan Joveljic. De 21-jarige spits wordt dit seizoen gehuurd van Eintracht Frankfurt, dat hem vorig seizoen ook al bij Anderlecht stalde. In 2019 betaalde de Duitse club nog vier miljoen euro aan Rode Ster Belgrado voor het Servische talent. Joveljic wacht in Oostenrijk nog op zijn eerste treffer, maar is een speler om in de gaten te houden voor Feyenoord.

Nieuwe spelers
Wolfsberger versterkde zich dit seizoen voor bijna een half miljoen euro met twee Georgiërs: Luka Lochoshvili en Guram Giorbelidze. Spits Dario Vizinger werd voor acht ton overgenomen van NK Celje, terwijl Jonathan Scherzer en Eliel Peretz transfervrij naar de club kwamen.

Vertrokken spelers
Wolfsberger verdiende goeed aan het vertrek van de 24-jarige Israëlische spits Shon Weissman, die voor vier miljoen euro vertrok naar Real Valladolid. Een andere vertrekker was Lukas Schmitz, die transfervrij tekende bij VVV-Venlo. Ook Mandred Gollner en Stefan Gölles vertrokken zonder transfersom: zij tekenden bij Hartberg.

Laatste opstelling (LASK Linz - Wolfsberger AC, 3-1, 27 september 2020, 4-3-1-2)
Kuttin; Novak, Baumgartner, Rnic, Scherzer; Taferner, Leitgeb, Wernitznig, Liendl; Vizinger, Dieng

Eindklassering competitie afgelopen seizoen
Wolfsberger eindigde afgelopen seizoen vierde in de reguliere Oostenrijkse competitie. In de kampioenenpoule klom de club vervolgens naar de derde plek, twee punten boven LASK Linz en vijftien punten achter kampioen Red Bull Salzburg.

Prestaties in Europa afgelopen seizoenen
Wolfsberger debuteerde vorig jaar in de Europa League, maar kon geen vuist maken in de poule met AS Roma, Borussia Mönchengladbach en Istanbul Basaksehir. De Oostenrijkers eindigden op de vierde plek met vijf punten uit zes duels.