'FC Utrecht wordt gewoon gesubsidieerd door Ajax, waar gaat dit over?'

'FC Utrecht wordt gewoon gesubsidieerd door Ajax, waar gaat dit over?'

02-10-2020 19:42 Laatste update: 19:47
110

De gevoelige uitspraken van Sean Klaiber over Ajax hebben ook de redactie van De Telegraaf bereikt. Ajax-watchers Valentijn Driessen en Mike Verweij denken dat spelers van Utrecht getraind worden om nooit iets positiefs over Ajax te zeggen. 

Klaiber zei twee jaar geleden tegen VoetbalPrimeur dat een speler van Utrecht eigenlijk niet naar Ajax kan vertrekken. Mochten de drie topclubs (Ajax, Feyenoord, PSV) zich bij hem melden, dan koos hij liever voor Feyenoord en PSV. Toen bekend werd dat Ajax Klaiber wilde overnemen, werden zijn uitspraken opgerakeld door supporters. Klaiber tekende donderdag een driejarig contract bij Ajax. 

"Stoer hè?", reageert Verweij in de voetbalpodcast van De Telegraaf op de teksten van Klaiber. "Het is oliedom en heel goedkoop, bonuspunten scoren bij z'n eigen supporters. Hij weet dat ze een grote hekel aan Ajax hebben en dan roep je zoiets. Dan moet je later op je knietjes de A2 over richting de Johan Cruijff Arena. Oliedom, echt oliedom."

Driessen denkt dat spelers van Utrecht niet positief over Ajax mogen zijn. "Die jongen is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor z'n eigen woorden, maar dit wordt natuurlijk ingegeven door alle PR-mensen en voorlichters rond die elftallen. Ze krijgen allemaal mediatraining en dit hoort er ook gewoon bij. Ik weet bijna zeker dat ze bij Utrecht in de mediatraining leren om nooit iets positiefs over Ajax te zeggen. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, die jongen wordt daar nu mee geconfronteerd."

Dat lijkt te gek voor woorden, maar Driessen en Verweij zijn daarvan overtuigd. "Honderd procent", zegt Verweij resoluut. "Dat weet ik wel zeker", reageert ook Driessen. "Er wordt gewoon gezegd: als het over Ajax gaat, denk aan je eigen supporters. Die horen dat niet graag. Dan gaan ze dit soort rare dingen zeggen."

'Elders'
Utrecht maakte op Twitter bekend dat Klaiber zijn carrière 'elders' voort gaat zetten. De naam van Ajax werd niet genoemd en dat was weer voer voor Ajax-supporters. "Het is echt te kinderachtig voor woorden", zegt Verweij daarover.

"Die willen de top drie gaan aanvallen met dit soort gedrag?", aldus Driessen. "Daar moet je gewoon bovenstaan. Ze krijgen vijf tot zeven miljoen euro voor Klaiber. Ze worden gewoon gesubsidieerd door Ajax, waar gaat dit over? Als je aan een jonge speler vraagt of ze bij Ajax willen spelen, zouden ze allemaal ja zeggen, net als Feyenoord. Je wil gewoon op het hoogste niveau spelen. Dit stoort mij vreselijk."