Ex-toparbiter vol ongeloof: 'KNVB steunt assistent, ook al is het fout'

Ex-toparbiter vol ongeloof: 'KNVB steunt assistent, ook al is het fout'

Gepubliceerd: zaterdag 3 oktober 2020 om 07:28za 03-10-2020 om 07:28

Laatste update: zaterdag 3 oktober 2020 om 10:42za 03-10-2020 om 10:42

De scheidsrechtersafdeling van de KNVB ging vrijdag nat: de tuchtcommissie sprak op één dag Edson Álvarez (Ajax), Mica Pinto (Sparta) en Glenn Bijl (FC Emmen) vrij. Voormalig toparbiter Jaap Uilenberg ziet het hoofdschuddend aan.

Vooral het seponeren van de rode kaart van Bijl noemt Uilenberg 'eerlijk gezegd een blamage'. "De spelregel luidt nu dat na toepassing van de voordeelregel bij een doorgebroken speler maximaal naar geel mag worden teruggegrepen en niet meer naar rood. Dat had Edwin van de Graaf gewoon moeten weten", zegt hij in De Telegraaf.

Volgens de UEFA-waarnemer zijn er 'voorbeelden te over dat er niét had moeten worden ingegrepen, maar dat het wel gebeurde'. "Neem de afgekeurde goal van Ajax tegen RKC Waalwijk, omdat Lisandro Martínez op de ándere helft een overtreding zou hebben gemaakt. Bas Nijhuis stond er bovenop en vond het niks. Blijf daar als VAR dan gewoon vanaf. Roep de scheidsrechter alleen naar het scherm als het honderd procent fout is en niet als er ruimte inzit. Sommige scheidsrechters gebruiken die ruimte voor hun manier van fluiten."

Zelfs als spelers nauwelijks protesteren, roept de VAR de scheidsrechter toch naar de zijkant. "Door vervolgens beeld voor beeld te laten zien, lijkt een actie vele malen erger dan die daadwerkelijk is", stelt Uilenberg, die ook zijn onvrede uit over de beslissing om een goal van Vaclav Cerny af te keuren tijdens FC Twente - FC Groningen. De buitenspellijnen lagen tegen elkaar.

"De KNVB vindt dat in dat geval de beslissing van de assistent, ook al is die fout, moet worden gesteund", aldus Uilenberg. "Die stond te vlaggen, dus bleef de beslissing staan. De UEFA-regels zijn in dat geval echter klip en klaar: no offside, maar de KNVB wijkt daar van af."

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws