Ajax keert bonussen uit aan Overmars en Van der Sar ondanks steunaanvraag

Ajax keert bonussen uit aan Overmars en Van der Sar ondanks steunaanvraag

05-10-2020 18:28 Laatste update: 18:50
273

Ajax heeft bonussen uitgekeerd aan de directie, ondanks de overheidssteun die het heeft gekregen naar aanleiding van de coronacrisis. Dat meldt het Financieel Dagblad. Bedrijven mogen geen bonussen uitkeren aan de top bij het ontvangen van overheidssteun.

Ajax kreeg deze zomer vier miljoen euro van de overheid om de lonen van het personeel door te kunnen betalen tijdens de coronacrisis. Het FD vond in het jaarverslag 2019/20 dat er desondanks bonussen zijn uitgekeerd: algemeen directeur Edwin van der Sar ontving 200.000 euro, directeur voetbalzaken Marc Overmars 250.000 euro en ook commercieel directeur Menno Geelen kreeg een bonus van 15.000 euro. Andere bonussen over het boekjaar zijn vooralsnog niet uitbetaald.

President-commisarss Leen Meijaard legt in gesprek met het Financieel Dagblad uit waarom de bonussen zijn uitgekeerd. "De bonus is toegekend vanwege het kwalificeren voor de Champions League in augustus 2019 en in september 2019 uitgekeerd", aldus Meijaard. Advocaten en accountants van Deloitte hebben de bonusuikering beoordeeld en een goedkeurend oordeel gegeven. Meijaard: "Je moet weten dat bonussen voor de directie geen klein ding is. Het speelde zeker mee in de afweging bij het aanvragen van de overheidssteun."

Ajax meent de bonussen uit te kunnen betalen omdat het een afwijkend boekjaar heeft. Net als andere voetbalclubs heeft Ajax een boekjaar dat van juli tot en met juni loopt. Bij andere bedrijven betreft dit een kalenderjaar. Of de bonussen gerechtvaardigd zijn, zal dus afhankelijk zijn van wat het kabinet als boekjaar zal beschouwen.

Bovendien moet nog bekeken worden of Ajax wel recht had op de vier miljoen euro aan overheidssteun. De steun aan bedrijven is een voorschot en later wordt beoordeeld of dit bedrag voor een bedrijf ook daadwerkelijk nodig was om de coronacrisis te doorstaan. Mocht Ajax de vier miljoen euro terug moeten betalen, dan hoeft het geen rekening meer te houden met bonuslimitaties.