'Zo'n De Ligt ging het allemaal veel te gemakkelijk af bij Ajax natuurlijk'

'Zo'n De Ligt ging het allemaal veel te gemakkelijk af bij Ajax natuurlijk'

09-10-2020 09:40 Laatste update: 09:43
36

Wim Rijsbergen, voormalig verdediger van het Nederlands elftal, is van mening dat Nederlandse verdedigers absoluut nog niet uitgeleerd zijn wanneer ze de Eredivisie verlaten. Hij neemt Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk als voorbeelden.

"In Nederland hebben vier of vijf clubs aanvallers waar verdedigers echt tegen aan de bak moeten. Bovendien speel je als je bij een topclub speelt altijd in een ploeg die zelden onder druk staat", vertelt Rijsbergen tegen Voetbal International. "Zo'n De Ligt ging het allemaal veel te gemakkelijk af bij Ajax natuurlijk. Het iedere week waar moeten maken in een grotere competitie, daar word je beter van. Ik zag laatst Leicester City-Manchester City, 5-2. Dat overkomt Ajax of PSV hier toch niet?"

Het is een vertekend beeld in Nederland, geeft Rijsbergen aan. In het buitenland komen Nederlandse verdedigers er pas echt achter wat verdedigen is. "Verdedigers lijken in Nederland heel goed, maar ze betalen pas leergeld zodra ze in het buitenland spelen. Van Dijk heeft een merkwaardig pad gevolgd, razendknap hoe hij het heeft gedaan, maar toen hij naar het buitenland ging wist hij van toeten noch blazen."

Het is niet raar dat Nederlandse verdedigers moeten wennen wanneer ze in het buitenland aan de slag gaan. "De Ligt moest ook wennen. Presteer je niet in Italië, dan word je geslacht. Elke week lig je op de weegschaal. Daar begin je gewoon weer als kleine jongen. Des te knapper is het dat ze het zo goed doen. Het is nu zaak voor Van Dijk niet arrogant te worden, hij heeft iets nonchalants over zich. Hij is geen Beckenbauer, hij moet uitkijken met zijn houding", sluit Rijsbergen af.