'Ronald Koeman en ik hadden bij Ajax vanaf de eerste ontmoeting een klik'

'Ronald Koeman en ik hadden bij Ajax vanaf de eerste ontmoeting een klik'

09-10-2020 12:40
12

Maxwell, één van de beste linksbacks in de historie van Ajax, is Ronald Koeman dankbaar. De huidige trainer van FC Barcelona heeft in Amsterdam een onuitwisbare indruk gemaakt op de inmiddels 39-jarige Braziliaan.

Maxwell debuteerde onder Co Adriaanse en kreeg na een half jaar te maken met Koeman. "Ronald en ik hadden vanaf de eerste ontmoeting een klik", memoreert hij in gesprek met ELF Voetbal. "We hebben nu nog contact. Ik heb hem een paar maanden terug een bericht gestuurd toen hij in het ziekenhuis lag en heb hem gefeliciteerd met zijn baan bij Barcelona."

"In mijn laatste jaren sprak ik ook met Ronald over wanneer ik moest stoppen", vervolgt de Braziliaan, die na Ajax bij Internazionale, FC Barcelona en Paris Saint-Germain speelde. "Hij zei dat ik moest blijven voetballen zolang ik er plezier in had en het nog kon. Voetballen blijft mooier dan in een andere rol bij een club werken, zei hij."

"Bij Ajax gaf Ronald mij ook veel advies en veel vertrouwen als linksback. Ik heb veel goede coaches gehad maar Koeman was de belangrijkste in mijn loopbaan", aldus Maxwell, die Koeman ook roemt vanwege zijn menselijke kant.

"Hij was er ook voor mij toen een half jaar na mijn transfer naar Ajax mijn twee jaar oudere broer Gustavo zwaargewond raakte bij een auto-ongeluk. Ik vloog direct terug naar Brazilië, maar toen ik in het ziekenhuis aankwam was hij net een uur ervoor overleden. Ik mocht van Ronald en Ajax zo lang blijven als ik wilde. Ik nam de tijd, maar besloot na het afscheid van mijn broer terug te keren naar Amsterdam. Dat had Gustavo ook zo gewild."