Woerts waarschuwt: 'Clubs wachten met angst en beven op persconferentie Rutte'

Woerts waarschuwt: 'Clubs wachten met angst en beven op persconferentie Rutte'

10-10-2020 15:13
81

Chris Woerts weet dat de Nederlandse profclubs zich grote zorgen maken over de verwachte extra maatregelen om het coronavirus in te dammen. Zowel clubs uit de Eredivisie als Keuken Kampioen Divisie worden hard geraakt.

Volgens de sportmarketeer is het effect van de crisis goed te zien op de transfermarkt. "In de vijf grootste competities is zwaar minder geld uitgegeven dan vorig jaar. Dat betekent dat het niet naar beneden druppelt", zegt hij tegen Veronica Inside. "In Nederland is 46 procent minder transfergeld uitgegeven. Er is gewoon geen geld meer. Het is allemaal huren en transfervrije spelers."

"De meeste clubs zeggen allemaal dat het goed gaat. Ze houden de schijn op, maar ze kijken met angst en beven uit naar de persconferentie van Mark Rutte dinsdag", vervolgt Woerts. "Iedereen denkt: als wij dit seizoen geen publiek mogen toelaten, wordt het echt problematisch. Alleen Heracles Almelo heeft gezegd: wij betalen niets terug, die kunnen rustig naar de toekomst kijken. Maar de meeste clubs moeten geld terugbetalen aan de supporters en de sponsors."

Woerts neemt FC Twente als voorbeeld. "Een club als Twente heeft acht miljoen euro op de bank staan. Maar met een jaar zonder publiek verdampt die acht miljoen. En dan moeten ze nog terug gaan betalen. Dat is bijna niet te doen. Daarom kijken ze met angst en beven uit naar de maatregelen."

Woerts voorspelt dat clubs in 'zware problemen komen'. "Maar in Nederland is er altijd wel iemand die de clubs gaat helpen. Of het is de lokale overheid of iemand met veel geld. In de Eredivisie overleven ze dit seizoen denk ik wel, maar in de Keuken Kampioen Divisie zijn er clubs die in de gevarenzone zitten."

De voormalig commercieel directeur van Feyenoord noemt Telstar, FC Den Bosch, FC Eindhoven, Helmond Sport en TOP Oss. "Ze worden overeind gehouden door de NOW-regeling. Dat is goed voor tachtig, negentig procent van de salarissen van de medewerkers. Als dat wegvalt, is het over."