'Meer aanzien' door Koeman: 'Hij gaf mij, een speler die niet opvalt, vertrouwen'

'Meer aanzien' door Koeman: 'Hij gaf mij, een speler die niet opvalt, vertrouwen'

10-10-2020 22:15
32

Marten de Roon is Ronald Koeman voor altijd dankbaar. De 29-jarige middenvelder van Atalanta Bergamo groeide onder Koeman uit tot een basisspeler in het Nederlands elftal.

"Hij heeft mij, een speler die niet erg opvalt, het vertrouwen gegeven om in het Nederlands elftal te spelen. Onder hem heb ik goede wedstrijden gespeeld. Dat heeft mij als speler meer aanzien gegeven. In die tweeënhalf jaar ben ik absoluut gegroeid", zegt De Roon tegen ELF Voetbal.

Volgens De Roon was Koeman voor hem 'de juiste man op de juiste plek'. "Koeman heeft eerst gekeken naar de spelers die hij tot zijn beschikking had. In Nederland zijn we nog weleens toegespitst geweest op het 4-3-3 systeem. Alles zou draaien om balbezit. Dat heeft Louis van Gaal veranderd op het WK van 2014. Hij keek naar: waar zijn mijn spelers goed in? Hoe kunnen we als team presteren?"

"Koeman heeft dat ook gedaan", vervolgt De Roon. "Het eerste halfjaar speelden we nog iets meer verdedigend en waren we wat minder vaak aan de bal. Daarna heeft hij gekeken hoe we nadrukkelijker kunnen domineren. Onder Koeman voelde ik me basisspeler, maar nooit met de gedachte dat ik daardoor één of twee wedstrijden wat gas kon terugnemen omdat ik toch wel zou spelen."

De Roon gaat Koeman missen. "Net als de andere jongens gun ik hem de stap naar FC Barcelona, maar ik vind het zeker jammer."