De Boer moet langer wachten op eerste Oranje-zege na zeperd in Bosnië

11-10-2020 19:49
258

Het Nederlands elftal is op bezoek bij Bosnië en Herzegovina niet verder gekomen dan een bloedeloze 0-0. Pas na het inbrengen van Steven Berghuis kwam er wat schwung in het spel van Oranje, maar dat leverde geen driepunter meer op.

Na vijf minuten had het eigenlijk al raak moeten zijn voor Oranje. Stefan de Vrij werd niet opgepakt door de verdediging van Bosnië en kon ongehinderd inkoppen, maar mikte de bal naast. Dat die kans er niet in ging werd hoe langer hoe vervelender voor het Nederlands elftal, want veel meer mogelijkheden voetbalde het team van Frank de Boer niet bij elkaar voor de rust.

Sterker nog, in de eerste helft schoot Oranje niet één keer op doel en zag de verdediging er bij tijd en wijlen niet al te best uit. De Vrij was nodig om een poging van vleugelaanvaller Bojak te verijdelen en na een half uur spelen had Nederland geluk toen Milan Djuric over de bal heen maaide toen hij die in kansrijke positie plotseling voor zijn voeten kreeg.

Verder waren de eerste vijfenveertig minuten niet om over naar huis te schrijven en dat zette zich ook na de rust door. Oranje had wel balbezit, maar werd maar niet gevaarlijk en moest steeds vaker oppassen voor gevaarlijke uitbraken van de Bosniërs. Na een uur werd de opgave nog iets lastiger gemaakt toen Edin Dzeko bij de thuisploeg werd ingebracht.

De impuls van de spits van AS Roma was direct zichtbaar, want samen met Miralem Pjanic bezorgde hij de verdediging van het Nederlands elftal de nodige kopzorgen. Pjanic had twintig minuten voor tijd de 1-0 op de schoen na een actie van Dzeko, maar dat werd voorkomen door een attent reagerende Jasper Cillessen. Met het inbrengen van Steven Berghuis veranderde er wat bij Oranje.

Er kwam meer schwung in het team en een kwartier voor tijd kregen de twee De Jongs enorme kansen. Eerst probeerde Frenkie het in de korte hoek, waarna de daaropvolgende hoekschop via het hoofd van Luuk en de handen van de Bosnische keeper werd verijdeld. Vijf minuten voor tijd kreeg de middenvelder van Barcelona weer een grote kans op aangeven van Berghuis en weer liet hij de kans liggen.

In de absolute slotfase werd alles op alles gezet, stond Virgil van Dijk in de spits naast Luuk de Jong en kwam ook Ryan Babel nog in de ploeg. Een winnende goal leverde dat ondanks een enorme kans voor Babel niet meer op, waardoor Frank de Boer zijn eerste zege als bondscoach nog altijd niet binnen heeft en het Nederlands elftal met een vervelend gevoel richting Italië afreist voor het duel met de Azzurri.