Zes conclusies: imago achtervolgt De Boer, bondscoach gokt en verliest opnieuw

Zes conclusies: imago achtervolgt De Boer, bondscoach gokt en verliest opnieuw

11-10-2020 21:00 Laatste update: 12-10-2020 08:34
147

Het Nederlands elftal wist zondagavond ook de tweede interland onder bondscoach Frank de Boer niet te winnen. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na een beroerde avond in Zenica.

De Boer gokt en verliest
Het was voor de aftrap hét gespreksonderwerp: niet Steven Berghuis, maar Donyell Malen startte als rechtsbuiten. "We willen met kort combinatiespel door het midden of via de flanken met voorzetten komen op Luuk de Jong", verklaarde Frank de Boer. Daar kwam in de praktijk niets van terecht. De Jong kreeg alleen in de slotfase bruikbare ballen, niet geheel ontoevallig nádat Berghuis inviel. Geen enkele Oranje-international leverde zoveel succesvolle voorzetten af als de Feyenoord-captain (drie stuks).

Terug naar Koeman-lijn
De kritiek na zijn tegenvallende vuurdoop tegen Mexico (0-1 verlies) was dat De Boer afweek van de succesvolle lijn die Ronald Koeman had ingezet. Met de rentree van Marten de Roon en Frenkie de Jong ruilde De Boer het experiment weer in voor de bekende 4-2-3-1-formatie. Toch was er niets over van het frivole voetbal van het Koeman-tijdperk: geen tempo, geen diepgang en een heel matige restverdediging. Werk aan de winkel voor De Boer en de Oranje-internationals.

Imago achtervolgt De Boer
Twee wedstrijden, één punt en nul goals: de statistieken van De Boer zijn nog niet om over naar huis te schrijven. Het is veel te snel om hem alweer af te serveren, maar de bondscoach heeft resultaten nodig - en misschien nog wel belangrijker: doelpunten. Alleen op die manier kan De Boer afrekenen met het imago dat hij zijn teams niet aan het voetballen krijgt.

Vormcrisis bij Oranje
Niet alleen de prestaties van de internationals in het Nederlands elftal vallen deze week tegen, ook op clubniveau is het voor veel vaste waarden behelpen: zo zit Jasper Cillessen op de bank, is Daley Blind nog niet de oude, worstelt Frenkie de Jong met zichzelf en heeft ook Quincy Promes het moeilijk. De Boer heeft meer internationals in topvorm nodig.

Die ene kans...
Frenkie de Jong (tweemaal) en Luuk de Jong hadden in de slotfase de 0-1 op hun schoen, maar de allergrootste kans was voor Ryan Babel. De aanvaller had in één keer kunnen afrekenen met alle kritiek en bovendien goede zaken kunnen doen voor een plek in de EK-selectie, maar volleerde de bal meters naast. Hier zal hij vannacht nog wel even over piekeren.

Next up: Italië
De volgende wedstrijd dient zich alweer aan voor Oranje: komende woensdag is Italië de tegenstander in Bergamo. Voor De Boer is het zaak om de negatieve reeks - voor het eerst sinds 2009 heeft Oranje drie wedstrijden op rij niet gescoord - te doorbreken. Na zijn totaal mislukte periode bij Internazionale heeft de bondscoach nog een rekeningetje openstaan in Italië. Memphis Depay keert terug van een schorsing, Marten de Roon is na zijn late gele kaart tegen Bosnië geschorst.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)