Van der Vaart op de bres: 'Hij bepaalt of Oranje kans maakt om het EK te winnen'

Van der Vaart op de bres: 'Hij bepaalt of Oranje kans maakt om het EK te winnen'

11-10-2020 23:21
29

Rafael van der Vaart vindt de kritiek op Memphis Depay totaal onzinnig. Door een schorsing miste hij de uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina, maar voorafgaand ging het veel over de vedette van Oranje en Olympique Lyon.

Memphis zou zichzelf wel heel veel vrijheden toeëigenen in het Nederlands elftal. Van der Vaart kan weinig met die discussie. "Ik hoor iedereen: Memphis is slecht, arrogant... Geloof me nou: dat is echt een geweldige speler. Onze beste speler. Die moet gewoon altijd spelen", stelt de 109-voudig international bij de NOS.

"Als hij er niet is, krijg je dit soort wedstrijden", doelt Van der Vaart op het doelpuntloze gelijkspel tegen Bosnië. "We zijn niet helemaal afhankelijk van hem, maar hij is ongelooflijk bepalend. Woensdag (tegen Mexico, red.) speelde hij absoluut niet goed, maar dan hoor je dat hij normaal moet doen. Het zal allemaal wel... Deze jongen bepaalt of wij kans maken om Europees kampioen te worden."

Van der Vaart analyseerde ook het spel van Frenkie de Jong tegen Bosnië. De middenvelder had in de slotfase twee keer de 0-1 op zijn schoen. "Hij is een topspeler, maar hij mist scorend vermogen. Hij dénkt niet eens aan schieten. Hij doet het niet vaak en ik heb ook niet het idee dat hij het graag doet."